Óvakodj a Vf8 lépéstől!!! – De nagyon!

Óvakodj a Vf8 lépéstől!!! – De nagyon!

Óvakodj a Vf8 lépéstől!!! – De nagyon!

A sakktörténelmen végighúzódik egy misztikus vonulat. Koruk kiemelkedő sakkozói rendre belelépnek a vezérükkel a Bermuda négyszögbe, és azonnal végük lesz. Négy szörnyűséges példát mutatunk erre.

Az első 1994-ben történt, amikor is Kramnyik helyezte a misztikus köd által fedett f8 mezőre vezérét, ahol mintha egy lyukba dobta volna, úgy tünt el.

A második példánkban 1998-ban Karpov királynőjét vonzotta magához – valószínűleg szirének énekének engedve az f8 mező. Polgár Judit el is ragadta.

A harmadik eset Carlsennel esett meg, amikor is elhomályosuló tekintettel megtette a 43.Vf8?? lépést, és ezzel hipp-hopp, nyerőről vesztőre változtatta állását.

A negyedik példában Anandot láthatjuk, amint transzcendens erőknek engedve Vf8-al megadja a lehetőséget ellenfelének, hogy kedvére válasszon a két létrejövő egylépéses matt beadása között.

A Vf8 misztikumhoz hozzátartozik, hogy 71.Vf8 uitán sötéttel Griscsuk nem adta be egyik mattot sem, hanem ... elfogadta a remit!

Egy összeesküvéselmélet szerint minden nagymester tudja, hogy a f8 mező nem evilági veszélyeket rejt a vezér számára, azonban mélyen titkolják a beavatatlan sakkozók elől ... többen feltételezik, hogy mindez összefüggésben van a laposföld elmélettel is. devil