Átütő erejű hír: Kaszparov visszatér

Átütő erejű hír: Kaszparov visszatér

Visszavonulása óta most először nem kirakatjátszmákat fog játszani, hanem FIDE ÉLŐ pontszámot befolyásoló versenyre nevezett be. Az augusztus 14-19 között St. Louis-ban megrendezésre kerülő Grand Chess Tour rapid és blitz versenyén vesz rész.

Kaszparov 1985-ben világrekorddal lett világbajnok, ugyanis soha senki még nem érte el ezt a címet már 22 évesen. Utána 20 évig ő volt az első számú sakkozó, majd pedig 2005-ben visszavonult, és azóta nem indult semmilyen versenyen. Az augusztusi verseny tehát történelmi visszatérés lesz.

„Borzongató hivatalosan is visszatérni a játékba, és semmiképpen sem valami olyasmi, amire korábban számítottam volna, hogy több mint egy évtizeddel a nyugdjba vonulásom után meg fog történni.” – mondta a most 54 éves Garri.

Közösségi oldalakon pedig a következőket írta:

„Készen állok szembenézni vele, hogy emlékszem-e még hogyan lépjek a figurákkal. Képes leszek-e bejelenteni az újra nyugdíjazásomat, ha mégsem?”

„Úgy néz ki, hogy emelni fogom a verseny átlagéletkorát, és csökkenteni az értékpont átlagot!”

A résztvevők listájából látszik, hogy Kaszparov megúszta, hogy azonnal szembekerüljön Carlsennel. Legalábbis nem rögtön az első versenyen.

Vajon mennyi lesz Garri értékpontja, amikor újra aktiválják?