Új sakkvilágrekord

Új sakkvilágrekord

Új sakkvilágrekord! Hou Ji-fan női sakkvilágbajnok megdöntötte Anand rekordját, aki mostanáig tartotta a legrövidebb partiban vereséget szenvedő nagymester kétes értékű címét. Anand ezidáig leggyorsabb veresége 6 lépében történt. Hou Ji-fan viszont mindössze 5 (azaz öt) lépésben ért el teljesen tarthatatlan állást. A dolog botrány szagú.

Ellenfele az indiai Lalith Babu elmondása szerint 1.g4-re összerezzent és félve várta a spéci előre kielemzett varit. De 2.f3 után már sejtette, hogy valami nem stimmel. Világos további lépései: 3.d3, 4.Kd2 és 5.h3 0-1

Nyilvánvaló tehát, hogy Hou Ji-fan valami miatt vereségre játszott. Ez az „Esemény” a világ egyik legrangosabb versenyén, a Gibraltár Open-en történt, annak is az utolsó fordulójában. A világbajnoknő berágott a párosításon, és így fejezte ki tiltakozását. Szerencséje, hogy az élő pontszáma csak a vesztett játszma miatt csökken. Ha a parti hosszúsága vagy uram bocsá’ minősége is pontszámesést okozna, akkor bizony akár 100 élőt is bukhatna. :)

Nekem tetszik a karakánsága.

Szegény Anand most törheti a fejét, hogyan kapjon ki 4 lépésben.

Horváth Gyula