A búvársakk nem az, amikor a búvárok sakkoznak

A búvársakk nem az, amikor a búvárok sakkoznak

A búvársakk egy olimpiai sportág.

A búvársakk egy sok éves múltra visszatekintő hiánypóló sport. A sakkot szokták kritizálni azért, hogy a testet nem mozgatja meg. Ezért aztán különböző testmozgásokkal próbálták már kombinálni. Volt ugye  a boksz – ami azért talán nem annyira jellemző a sakkozókra. Volt a ping-pong – ami tulajdonképpen egész jól bevált itt Magyarországon. És van Angliában a vízalatti sakk – ami belekerült az Észjátékok Olimpiájába is.

A vízalatti sakk lényege, hogy a játékosoknak a víz alatt kell tartózkodniuk akkor, amikor a lépést megteszik. A legtöbben gondolkozás közben is igyekeznek a víz alatt tartózkodni, de búvárpalack használata nem megengedett. Így aki túlzottan belefeledkezik a gondolkozásba az megfullad. … Na igen, ilyen még nem volt. De nagy zihálás a víz felszínére érve sűrűn megesik.

A víz alatti sakkhoz speciális sakkfigurákra van szükség, amik nem lebegnek fel a felszínre, sőt egy kisebb vízáramlat sem helyezheti őket odébb. Ezért régebben komolyabb súlyokat építettek beléjük. Ott van például az a sakkfigurakészlet, amelyet a Széchenyi fürdőben is használnak ( https://sakkvilag.hu/Keszletek/Muanyag_sakk-keszlet ) ez bár tömör műanyag és komoly súlya van, ami stabillá teszi, de a fürdőkben éppen azért használják, mert nem süllyed el. Ez tehát nem lenne erre a sportra jó. A víz alatt a mai versenyeken már mágneses megoldást alkalmaznak.

Ehhez a sporthoz az embereket is el kell nehezíteni, hogy ők se lebegjenek tova. Van aki súlyokat erősít kezére / lábára, és van aki víz alatti nehezékbe kapaszkodva tölti a víz alatti gondolkozás idejét.

Érdekes taktikai lehetőség, hogy ha az ellenfél már fogytán van az időnek és a levegőnek is, akkor érdemes gyorsan lépni, hogy kénytelen legyen oxigénhiányosan újra alámerülni, és így gondolkozni és lépni.

Az Észjátékok Olimpiáját 1997 óta tartják,

és 2012 óta része ennek a víz alatti sakk, vagy ahogy angolul hívják Chess Diving azaz sakkbúvárkodás.

Így néz ki egy verseny:

Itt fiatalok sakkoznak a vízalatt: