Vigyázz, összeesküvéselmélet, ne olvasd el

Vigyázz, összeesküvéselmélet, ne olvasd el

Íme egy durva feltételezés a VB-ről.

Most a világbajnoki párosmérkőzés nyolcadik partijában immár a második olyan megnyitást játszotta meg Caruana, amit embertől nem várnánk, de még a sakkprogramoktól sem, hanem kizárólag az Alpha Zerótól. Olyan mérhetetlen előrelátással átgondolt lépéseket húzott a megnyitásban, ami sem az emberekre, sem a hagyományos sakkprogramokra nem jellemző. Caruana ezekkel a nyitásokkal mindkétszer nyert állásokat ért el, de valahogy az már nem ment, hogy a nyerő állást győzelemmé változtassa.

Az Alpha Zero a Google tulajdonában van, és nem akarják értékesíteni. De a Google az USA egy meghatározó óriásvállalata, és Caruana jelenleg szintén az USA színeiben versenyez. Szerintem elképzelhető, hogy a világbajnoki párosmérkőzés előtt valamikor átadták Caruananak az Alpha Zero egy futtatható változatát. Talán éppen ezért vásárolt Caruana az év elején csillagászati összegért új számítógépet. Az Alpha Zero ugyanis nem tud futni egy hagyományos gépen, neki drága videokártyák (TPU-k) tucatjai kellenek.

A gó játék esetén nem titok, hogy a gó nagymesterek úgy játszák meg az Alpha Go megnyitásait, hogy nem értik, miért is nyerő. Nos, elképzelhető, hogy ugyanez a helyzet a sakkban is. Caruana megjátssza az Alpha Zero által kidolgozott cáfolatát a szicíliai Sveshnikonak, de csak addig, amíg a megnyitást memorizálni tudja. Utána pedig el van veszve, és nem találja meg a nyerő folytatást.

Tudom, ez egy végletes feltételezés, és nem is bizonyítható, hogy most 2018-ban már az egyik félnek mesterséges intelligencia szekundánsa van. De jobb ha felkészülünk rá, hogy ez lesz a jövő.

Horváth Gyula