Vicces sakkállás

Vicces sakkállás

A számítógépek, ha majd egyszer megértik ezt az állást, sokáig fognak kacagni. Addig azonban mi mosolygunk rajtuk, amikor vérmérsékletüktől függően 25-28 gyalognyi előnyt jeleznek ki sötétnek, és ebből hosszú elemzési idő után sem engednek.

Sir Roger Penrose a Oxfordi Matematikai Intézetben dolgozó kutató a sakkot használja az emberi agy jobb megértéséhez. Létrehozta a Penrose Intézetet, melynek a célja az emberi tudat kutatása a fizika szemszögéből. Azt kutatják, hogy mik az alapvető különbségek az emberi és a mesterséges intelligencia között.

A probléma jobb megértése érdekében tették közzé a mellékelt sakkállást. Egy sakkozó viszonylag gyorsan megérti, hogy mi is zajlik az állásban, míg a programok számára ez esélytelen.A sakkállásokban a gépek jobban számolnak, viszont az embernek van tudata – bármi legyen is az, és bármennyire is tisztázatlan a tudat mibenléte több évtizednyi tudományos vita után is.

„Tudjuk azt, hogy vannak olyan dolgok, amire az emberi agy képes, de a gépek közül a legfejlettebb szuperszámítógépek sem.” – nyilatkozta Penrose . – „Bizonyítékunk van arra, hogy a biológiában kvantumeffektusok is működnek, mint például a fotoszintézisben, vagy a madarak vándorlásában, és lehetséges hogy az agyban is valami ilyesmi történik, ami egy eléggé ellentmondásos gondolat.”

És éppen ez a Penrose Intézet feltevése: Az emberi agy kvantumszámítógépként működik, mert olyasmikre képes, amire a normál számítógépek nem. Ennek az igazolására bocsátották ki ezt a sakkállást is, amely egy feladat, amire a megoldásokat az Intézet a puzzles@penroseinstitute.com címen várja mindenkitől. További feladatokat is közzé fognak tenni a közeljövőben.

Előre borítékolom, hogy amikor majd a kvantumszámítógépek elterjednek, ki fog derülni, hogy azok sem képesek arra, amire az emberi tudat. Kíváncsi vagyok, hogy akkor majd mi lesz a fizika tudományának következő feltevése?! Marad-e majd még akkor is a materializmus talaján egy újabb körre?

Itt lehet ebből  a pozícióból a gép ellen játszani: https://www.chess.com/play/computer?  https://www.chess.com/play/computer?fen=8%2Fp7%2FkpP5%2Fqrp1b3%2FrpP2b2%2FpP4b1%2FP3K3%2F8%20w%20-%20-%200%201

Horváth Gyula