Vége a remik végtelen sorozatának

Vége a remik végtelen sorozatának

Radikálisan új kezdeményezésnek ad teret a 2019-es Norvég Altibox verseny. Nem lesz ugyanis döntetlen! Ha bármelyik főjátszma remivel végződne, akkor azonnal armageddon parti dönt.

A pontozás a következő lesz:

Győzelem a főjátszmában: 2 pont

Döntetlen a főjátszmában és győzelem az armageddonban: 1,5 pont

Döntetlen a főjátszmában és vereség az armageddonban: 0,5 pont

Vereség a főjátszmában: 0 pont

A rendzők így nagyobb nyomást kívánnak kifejteni a játékosokra, és a nézők számára izgalmasabbá, látványosabbá akarják tenni a versenyt.

A fenti rendszer bevezetése a főjátszma időkontroljára is kihat. Nem lesz lépésenkénti plusz idő, és az egész játszmára 2-2 órát kapnak a játékosok.

További fontos megoldási részlet, hogy az armageddon játszmák eredményei nem befolyásolják FIDE értékpontszámokat, kizárólag a verseny eredményébe számítanak bele.

A világbajnok Magnus Carlsen már bejelentette, hogy tetszik neki az ötlet.

Maxime Vachier-Lagrave szerint a tervezett időkontrol kicsit zavaró lesz, és nem meggyőző számára, hogy a jelenlegi armageddon időbeosztás 50-50 százalék esélyt ad-e a két félnek.

És hogy mi az Armageddon? Nos általánosságban a jó és gonosz közötti végső összacsapás a világ vége eljövetelekor. A sakkban pedig a következő: Armageddon: világos 5 percet kap, sötét 4 percet. Döntetlen esetén sötét nyer! Az iráni VB-n a lépésenkénti plusz 3 másodperc csak a 61. lépés után járt. Feszültség és gyilok. Izgalom hegyek.

Ha a jövőben elterjed ez a megoldás, akkor nem lennék meglepődve, ha külön armageddon ÉLŐ pontszámot vezetnének be, csak hogy tudják a felek, hogy a másik milyen erős az ilyen típusú összecsapásokban. Sőt, talán külön sötét és világos armageddon értékpontoknak is lesz majd létjogosultsága, elvégre világos és sötét nagyon eltérő feltételekkel küzd az armageddonban.