Vakszimultán a köbön

Vakszimultán a köbön

Csukott szemmel is mindent látó sakkozók

Ala’addin a vaksakk koronázatlan királya volt a 14. században Egyiptomban. A vaksakk évszázadokig elismert csúcsteljesítmény volt Damaszkusztól Kairóig. A korabeli leírások szerint volt olyan játékos is, aki egyszerre 5 táblán is képes volt vakon sakkozni már a 9. században!

Európában egészen Philidor megjelenéséig gyakorlatilag ismeretlen volt a sakkozásnak ez a módja. Olyan hihetetlenül különleges volt Philidor vakon sakkozása, hogy sokan nem is hitték el, amíg nem láthatták saját szemülkkel. Arról ember nem is álmodhatott, hogy Philidort megveri normál sakkban, viszont sokan próbálkoztak azzal, hogy legalább vaksakkban fölé kerekedjenek. Ilyenek voltak többek között Benjamin Franklin, Rousseau és Voltaire is. Philidor képes volt egyszerre három táblán is vakon játszani. A metszeten Philidor vaksakkot játszik 1785-ben Londonban.

vakon sakkozás Philidor

A modern kor első lenyűgöző vakszimultán világrekordját a magyar Breyer Gyula állította fel. Ekkor már nem számított ritkaságnak, ha valaki 1-2-3 ellenfél ellen vakon volt képes játszani. Ő viszont virtuóz módon egyszerre 25 ellenfél ellen játszott vakszimultánt, akikből 15-öt meg is vert.

Az orosz Alexander Aljechin a sakkozás negyedik világbajnoka 1924-ben új rekordot állított fel. 26 résztvevő ellen 16 győzelemmel, és mindössze 3 vesztett játszmával végzett.

Hogy soha a történelem folyamán senki ne léphessen a nyomdokába, Aljechin 1934-ben 32 ellenfél ellen állt ki vakon.

Jött azonban 3 évvel később George Koltanowski, aki 34 ellenféllel küzdött meg és állított fel újabb hihetetlen rekordot.

De a világ vele sem állt meg. 1947-ben a lengyel-argentin Najdorf Miguel 45 ellenféllel játszott a tábla megtekintése nélkül, 39 győzelem, 2 vereség eredménnyel.

Kevesen tudják, hogy 1960-ban a magyar Flesch János nem kevesebb mint 52 ellenfél ellen állította fel a vakszimultán jelenleg is megdöntetlen világrekordját. Flesch János különleges képességeit jól mutatja, hogy 31 győzelem mellett, mindössze 3 vereséggel zárta a 13 órán keresztül tartó megmérettetést.

vak sakk Flesch

Egy vak játszmában furcsán hangzik, hogy pl. „Sötét nem látta ezt a varit.” Naná, hogy nem. Semmit sem látott.