VII. Sárkány - Aranytíz Nemzetközi Mesterverseny és VI. Budapest Open

VII. Sárkány - Aranytíz Nemzetközi Mesterverseny és VI. Budapest Open

Révész Máriusznak, a Budapesti Sakkszövetség elnökének köszöntője:

Kedves Sakkbarátom!

revesz_mariusz

Ötödik alkalommal rendez a Budapesti Sakkszövetség nemzetközi nagymesterversenyt az Aranytíz Kultúrházzal és a Sárkány Diáksport Egyesülettel közösen Budapesten, augusztus közepén. A verseny fő támogatója a Fővárosi Önkormányzat és az V. kerületi önkormányzat. Augusztus végén már hagyományossá kezd válni, hogy Magyarország egyik legerősebb nagymestertornája, és a hozzá kapcsolódó kísérőversenyek a Duna-part mellett található, kitűnő Aranytíz Kultúrházba vonzzák az érdeklődő sakkbarátokat. Remélem, hogy idén is színvonalas szórakozást tudunk biztosítani a résztvevőknek, és a különböző versenyformákban legalább olyan sokan állnak rajthoz, mint a korábbi években!

Budapestnek mindig is nagyon komoly sakk-hagyományai voltak. Itt alakult meg az első magyarországi sakk-kör, először nem hivatalosan 1839-ben Grimm Vince vezetésével, utána 1864-ben hivatalosan is, Erkel Ferenc, nemzetünk nagy zeneszerzője elnökletével. Budapesten alakították meg a Magyar Sakkszövetséget is 1911-ben és a világháború után 1921-ben is. Felsorolhatatlanul sok fővárosi sakkozó képviselte a magyar színeket különböző világversenyeken és sakkolimpiákon, közülük is kiemelkednek Maróczy Géza, Szabó László, Barcza Gedeon, illetve a női világranglistát több mint 25 évig megszakítás nélkül vezető Polgár Judit, vagy a volt női sakkvilágbajnok Polgár Zsuzsa.

Ez a versenysorozat, melynek fővédnöke Tarlós István főpolgármester, nem csak egy nemzetközi sakkverseny, hanem fontos része Budapest kulturális életének, és a magyarországi résztvevőkön túl az elkövetkező esztendőkben egyre többen fognak érkezni külföldről is, és elviszik Budapest jó hírét szerte a nagyvilágba.

 
Révész Máriusz
a Budapesti Sakkszövetség elnöke

VII. Sárkány - Aranytíz Nemzetközi Mesterverseny és VI. Budapest Open

 

A verseny időpontja: 2016. augusztus 19-28.
A verseny helyszíne: Aranytíz Kultúrház, 1051 Arany János u. 10.

A verseny célja:

Lehetőséget adni fiatal játékosoknak arra, hogy összemérjék erejüket tapasztalt nagymesterekkel és nemzetközi mesterekkel GM- és IM-normákért a Budapesti Sakkszövetség (BSSZ), az Aranytíz Kultúrház és a Sárkány DSE közös rendezésű versenyén. A sportkapcsolatok építése és elmélyítése.

A verseny fővédnöke: Tarlós István, Budapest főpolgármestere
A verseny védnökei: Révész Máriusz, a BSSZ elnöke
Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere
A verseny szervezője: IO Nádasi Balázs
A verseny főbírója: IA IM Fehér Gyula
Megnyitó: 2016. augusztus 19-én pénteken 14 óra 45 perctől a Színházteremben.
A fordulók rendje:

Augusztus 19. péntektől 28. vasárnapig. Szabadnap: augusztus 20. szombat. Minden forduló 15 órakor kezdődik, kivéve az utolsót, ami 10 órakor. Késési idő: 30 perc.

Lebonyolítás: A nagymester- és mestercsoportokban 9 fordulós körmérkőzés. A nyílt versenyen 9 fordulós svájci rendszer. Program: Swiss Manager
Időkontroll: 90’/40 lépés + 30’ rájátszás, lépésenkénti 30” bónuszidővel.
Holtversenyek eldöntése:

A mestercsoportokban 1. Berger-Sonneborn, 2. egymás elleni.

A nyílt csoportban 1. Buchholz, 2. progresszív, 3. egymás elleni.

Díjazás:

Minden csoportban I. díj: Kupa. I–III. díj: érem.

Az Open (A és B együtt) csoportban a díjalap: 228 000 forint, amennyiben legalább 50 illetve 30 fő nevez a versenyre. Kevesebb jelentkező esetén a díjak arányosan csökkennek.

Jelentkezés: Minden versenyre azinfo@bssz.hu info@bssz.hu levélcímen.
A verseny résztvevői:

Három nagymester és hét nemzetközi mester a nagymestercsoportban. Három nemzetközi mester és hét FIDE-mester ill. mesterjelölt a két mestercsoportban. A második mestercsoportot csak elegendő jelentkező esetén rendezzük meg. A VI. Budapest Openre bárki benevezhet, az Open B csoportjába csak 1700 élő alattiak. Az ifjúsági rapid versenyre cask 2000.01.01. után születettek nevezhetnek. Budapest Egyéni Villámbajnokságán bárki részt vehet.

Részvétel feltételei:

A nagymestercsoportban 2425, az A-mestercsoportban 2225, a B mestercsoportban 2175 élő kell a részvételhez. Minden csoportban a magyar játékosok esetén érvényes versenyengedély, külföldiek esetén vagy érvényes versenyengedély, vagy rendezett FRD szükséges, kivéve az ifjúsági rapidversenyt és Budapest Egyéni Villámbajnokságát.

Helyszíni regisztráció: A GM-IM csoportokban aug. 18. csütürtökön 17 órától a verseny helyszínén, sorszámokat is ekkor húznak a játékosok. Az Open csoportban aug. 19-e pénteken 13 órától legkésőbb 14,30-ig. Aki eddig nem regisztrál be, az az első fordulóban nem kap párosítást. Az Open B csoport helyszíni regisztrációja aug. 21-én, vasárnap, 13:30-tól 14:45-ig tart. 
Szállás és étkezés: A játékosok saját maguk oldják meg szállásukat és étkezésüket. Különböző ajánlott szállásokat ki tudunk közvetíteni.

 

Minden játékosnak jó versenyzést és kellemes időtöltést kívánunk!