Tóth Lili VB szereplése és rövid értékelése fotókkal

Tóth Lili VB szereplése és rövid értékelése fotókkal

ÖSSZEGZÉS LILI TELJESÍTMÉNYÉRŐL!

Tóth Lili decemberben lesz 2 éve, hogy megtanulta a sakk lépéseit, 16 hónapja volt első sakkversenyén, idén június végén pedig magyar bajnoki címet szerzett. Ennek jogán képviselhette hazánkat, a korosztályos sakk világbajnokságon.

Szerintem ennek fényében az  50%-os teljesítmény gyönyörű eredmény, amivel 51 gyerek közül a 28. helyen végzett. 

A rutin még kicsit hiányzott, de ez nem is volt elvárható Tőle, ilyen rövid sakkozás után. 

A Balatonllelei volt az első hosszú versenye, a világbajnokság pedig a második.

A 11 partijából 9-ben nyert vagy nyerhető állása volt. Majd, ha több FIDE partit játszik, akkor a középjáték végén és a végjátékban nyert, vagy nyerhető játszmák pontjai nem csúsznak ki a kezei közül.       

Világos színnel 4 győzelem és 1 vereség, míg sötéttel 1 győzelem, 1 döntetlen és  4 vereség volt a mérlege.

Nagyon jól éreztük magunkat a különleges, kicsit egzotikus helyszínen, a brazil emberek barátságosak voltak, szinte csak pozitív emlékeink lesznek. Negatívban talán kettőt említenék. 

A világbajnokság nem hiszem, hogy ilyen olcsó műanyag figurákat érdemelt volna (ráadásu teljesen fehér mezőn, teljesen fehér figurák a 8 éveseknél), a másik pedig az internet. Nem voltak felkészülve, hogy egyszerre ennyien fognak netezni, sokszor nem működött.

Az étkezésekről csak felsőfokon tudunk beszélni, tényleg minden volt, olyan különlegességeket is ettünk, amiről azt sem tudtuk, hogy micsoda (portugál felíratok voltak). 

FIELD LILA QUINN (USA) - TÓTH LILI 1:0
Sajnos az 1.forduló nem úgy sikerült, ahogy terveztük. Lili egy amerikai kislány ellen rosszabbul játszott, mint ahogy szokott. A megnyitást elrontotta, utána az ellenfél kisebb hibáit kihasználva kiegyenlített, a végjátékban pedig már teljesen nyerve volt! A bástyájával gyalogokat nyerhetett volna, de lecserélte, aztán az öt-öt gyalog elleni nyert végjátékban vezérré alakulhatott volna a szabad gyalogja, de sajnos nem tolta befelé, hanem a királlyal lépett felesleges ütem vesztéseket (Depp Fritz sakkprogram 67 pont előnyt mutatott). Gyorsabban játszott, felvette az ellenfél ritmusát és a legvégén egy rossz gyaloglépéssel még a döntetlen is kicsúszott a kezéből! Nem omlott össze a világ, megyünk tovább, de persze sajnáljuk ezt az elszalasztott lehetőséget. Holnap megpróbálunk javítani egy argentin kislány ellen, remélhetőleg sokkal jobb játékkal, magyar idő szerint 15 órakor!

FERNANDEZ BOLANO MILENA ANAHI (ARG) - TÓTH LILI döntetlen
TÓTH LILI - CRUZ HERNANDEZ CHOAINE (MEX) 1: 0 
Lili egy dupla fordulós napon van ma túl, végre megtört a jég, a 3. fordulóban megszerezte a világbajnokságon első győzelmét!
A 2. fordulóban argentin ellenféllel játszott. A megnyitásból ugyanolyan hátrányosan jött ki, mint az első fordulóban, de aztán fokozatosan javított az állásán és a középjáték végére már gyakorlatilag nyerő esélye volt, kettő tiszt és négy gyalog előnnyel haladt a győzelem felé. Az ellenfél királya beszorult a tábla szélére, de sajnos becsúszott egy nagy hiba, a matt előtt két lépéssel figyelmetlen volt és egy patt állásnál leütötte az utolsó mozgásképes gyalogot, így döntetlen lett, ajándék fél pont az argentinnak! 
A 3. fordulóban győzelemnek örülhettünk a mexikói kislány ellen, ahol két sötét parti után világossal játszott. A megnyitásban tisztet nyert, de egy rossz lólépés után benne volt az ellenfélnek egy kettős támadás, így visszanyerte. A középjátékban sorra nyerte a gyalogokat, aztán tisztet is. Végre gyönyörűen bevitte a gyalogot vezérnek, nem rontotta el a végjátékot sem, mattot adott és szép győzelmet aratott! :) 
Csütörtökön magyar idő szerint este 20 órakor az ellenfeleket illetően, maradunk az amerikai földrészen, a 3. kiemelt élőpontos brazil bajnok kislány lesz az ellenfele, világossal lesz Lili! Az eddigi mérlege 1 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség, jó lenne holnap estére már pluszban lenni... 

TÓTH LILI - LORICCHIO LETICIA FIGUEIRA (BRA) 1 : 0
A mai napon Lili megszerezte a második győzelmét, így 2,5 ponttal áll 4 forduló után, ami gyönyörű eredmény. A Királycsel lefolyású partiban végre úgy játszott, ahogy szeretnénk. Az 1383 élővel rendelkező brazil ranglistavezető 8 éves kislányt a 25. lépésben mattolta. A megnyitásból közel egyenlően jöttek ki, majd a középjátékban a brazil kislány elkezdett gyalogokat nyerni, míg Lili a király elleni támadásra összpontosította a figuráit, ami után a 24. lépésben védhetetlen mattra állította ellenfelét. Reméljük most már túl van az időátállás okozta nehézségeken és a továbbiakban ezt a játékát tudja nyújtani. A pénteki napon nagyon nehéz dolga lesz, ha már itt vagyunk, nem tudunk az amerikai földrésztől elszakadni, a kínai nevű kanadai Gao Lucy-vel játszik, akinek egyetlen veresége, gondolkozási idő túllépéssel született. Néztem a partijait...hát, nem lesz egyszerű dolgunk, de megpróbáljuk meglepni valami megnyitással, aztán meglátjuk a kivitelezést! 

GAO LUCY (CAN) - TÓTH LILI 1:0
Az 5. fordulóban Lili a kínai nevű kanadai Gao Lucy ellen játszott sötéttel. Megpróbáltuk meglepni a kislányt, de sajnos ismerte a Caro-cann védelemnek ezt a változatát ((tapasztalatom, hogy ebben a korosztályban nem ismerik), így 11 lépésig úgy haladt a parti, hogy szinte nagymesteri szintű volt, a számítógép sem jelzett hibát addig. A 12.lépésbe Lili belehibázott, vesztett egy gyalogot, ami összességében nem csak egy gyalog volt, hanem az állása is kezdett szétesni ettől, idő kérdése volt, hogy mikor veszít tisztet, ami aztán a 31. lépésben bekövetkezett. Nagyon küzdött, minden dicséretet megérdemel, élete leghosszabb partiját játszotta, mely pár perc híján három óra hosszáig tartott. A kanadai sajnos nem hibázott, mindent észrevett, és megnyerte a partit. A szombati szabadnap előtt 50%-os a mérlegünk, vasárnap az 1247-es élő ponttal rendelkező argentin Veliz Daira Isis ellen játszik (a 6. meccsén is amerikai földrészbeli ellenfél), és a két nyert világos partija után, reméljük a harmadikat is behúzza. Nagyon köszönjük mindenkinek a szurkolást, biztatást és azt, hogy ennyien figyelemmel kíséritek Lili szereplését. Nagyon jól esik itt a távolban! :)

SZABADNAP!

Gondoltam írok pár sort és pár fotót teszek fel, ha már az elmúlt napokban így hozzászoktam! :)
Ma szabadnap volt Lili versenyén, így jutott idő egyéb szabadidős programokra. Persze egy kicsit azért készültünk a holnapi argentin lány elleni mérkőzésre. 
A brazíliai Pocos de Caldas városában rendezik a VB-t, amely egy 150 ezer lakosú város. Szerintem olyan nagyon sok magyar még nem járhatott eddig itt, miután a település nem tengerparti és nem is Amazonas menti, bent van Brazíliában. 
Kicsit féltünk előzetesen a közbiztonságtól, nem is nagyon ajánlották, hogy a szállodából mozduljunk ki. Ami rendőrrel találkoztunk eddig, mindenkin golyóálló mellény volt. 
Én azért ma egy 10 km körüli futókör erejéig bátorkodtam szétnézni a városban, sajnos a fényképezőt nem vittem magammal. Meredek dombokra épült Pocos de Caldas, nagyon sok olyan utca van, ahol 15-20%-os az emelkedő, a házak nagy részén a szegénység látszik, bádogviskós telepek is vannak. Próbáltam a város egy magas pontjára feljutni. A gazdagoknak viszont áramos drót van a kerítés tetején, mint nálunk a börtönöknél. Visszafelé kicsit el is tévedtem, én voltam a GPS. ;) Az utak minősége elmarad a magyartól..pedig milyen sokat szidjuk.
Itt a szállodában a személyzet mindenben nagyon segítőkész, bármilyen kérésünk van, teljesítik. Miután teljes panzión vagyunk, így igazi hízókúrának vagyunk alávetve, a svédasztalos étkezéseknél. Nagyon változatos az étrend, hogy az európaiak is megtalálják, amit szeretnek. Jómagam nem gondoltam volna előzetesen, hogy ilyen jókat eszünk majd. 
A hotel maga egy vízi vidámpark közepén helyezkedik el, amit hétvégére beüzemeltek, szerencsére jó idő is volt (itt most tél van, persze nem olyan, mint nálunk, az egyenlítő közelsége miatt). Mivel igazából nincsenek hidegek, fűtésrendszer sincs kiépítve. Lili kiszórakozta magát a vidámparkban, persze én is. Sőt, mászni való terepet is találtam magamnak. :) 
Holnap fontos meccs vár rá, az ellenfél partijait nézve 50%-os esélyekkel...de mindenképpen nyerni kellene!
Szép hajnalt mindenkinek, itt még este van! :)

TÓTH LILI - VELIZ DAIRA ISIS 0 : 1
Szomorú hírem van sajnos, kikaptunk a 6. fordulóban. :( 
A királycsel megnyitású partiban nem lehet egy rossz szavam sem Lilire, mert ismét nagyot küzdött...több, mint 3 órát játszott. Én úgy gondoltam előzetesen, hogy ez fogható meccs, sajnos ez nem jött be. 
Számomra az volt a hihetetlen, hogy az argentin kislány ennyire hiba nélkül játszott, sem tisztet, sem gyalogot nem nézett el a játszma során. Az a pár kicsi pontatlan lépés részünkről, elég volt számára a győzelemhez. 
Lili támadta a királyállást, természetesen nyerni szeretett volna, de aztán a 38. lépésben kiszorult a bástyája a szélső sorra és nem tudta visszahozni, ott dőlt el a parti. 
Egyébként nagy a körbeverés, az a brazil kislány, akit Lili simán megvert, most beelőzte. Holnap magyar idő szerint 15 órakor, egy másik argentin, Casal Ray Laura ellen javíthatunk, bár az igazsághoz tartozik, hogy Lili náthás, reméljük nem lesz rosszabbul. A dupla fordulós nap első meccsén szerintem nyerhető a parti!

CASAL RAY LAURA (ARG) - TÓTH LILI 1 : 0
TÓTH LILI - QUISPE MAMANI BRISEYDA BELEN (BOL) 1 : 0
Ma egy dupla fordulós napon vagyunk túl. Lili délelőtt egy újabb argentin kislány ellen játszott sötéttel. Kockáztatni szeretett volna és hosszúra sáncolt, így igen izgalmas parti alakult ki, mindkét király veszélybe került. A 38. lépésben teljesen nyerve volt, lefotóztam az állást és ide felteszem. Sajnos nem látta meg a nyerő lépést és a bástya g8-ra való húzása helyett tolt egyeta h4 gyalogon. Ha a jót meglépi bement volna a vezére, vagy mattot ad, így viszont az ellenfél eltolta mellette a g gyalogját és vége lett a támadásnak, döntetlenre redukálta az állást. A folytatásban, miután nagyon nyerni szeretett volna, elvitte a vezérét a védelemből, meggyengült a királyállása és mattot kapott. Kár ezért a partiért, simán behúzható lett volna, ajándék pont az argentinnak!
A délutáni mérkőzésén a "dél-amerikai körútja" során bolíviai kislánnyal játszott. Végre azt a Lilit láttuk, amit megszoktunk, világossal ellentmondást nem tűrően, 35 lépésben mattolta ellenfelét. Ilyen sima játék kellene mindig.
Ezzel 8 meccsből 3,5 pontja van. 
Próbáltuk megfejteni, mi lehet a szokottnál több hibázás oka, azon kívül, hogy náthás és hőemelkedése van. Ma láttam meg, hogy 1200 méteres magasság felett van a város, nem tudom ez mennyiben befolyásolja a gondolkozását. Kellett volna-e jobban akklimatizálódni előtte, mert Lili ilyen magason még nem volt.
Nyilván rutinja nincs, most nyáron kezdte a FIDE partikat. Vannak olyan kislányok a korcsoportjában, akinek a 2. Világbajnoksága, sőt van akinek a harmadik, és sokan már 2-3 éve fide élős partikat játszanak, velük még nehéz felvenni a versenyt.
Holnap magyar idő szerint 20 órakor, hogy folytatódjon a sorozat, egy élő pontszámos perui ellenfele lesz sötéttel.

ROMERO VELASQUEZ JIMENA (PER) - TÓTH LILI 1 : 0
Nehéz ez után a parti után mit írni. Lili rosszul jött ki sötéttel a megnyitásból, levett egy "csali galogot" középről, amit nem kellet volna. Nem tudott a rövid oldalra besáncolni, a figuráinak nem volt összjátéka. Fokozatosan ledolgozta hátrányát, a hosszú oldalra sáncolt, kezdett összjáték lenni a tisztjei között, előnybe került. Nyerhető állása lett, támadta a perui kislány királyát. Aztán bástya helyett (ami sakk lett volna) lóval ütötte le a király előtti gyalogot, ezzel egy lépésben elnézte az ő megtámadott vezérét. 
Újabb nyerhető meccs ment el sajnos! :(

TÓTH LILI - FUJITA GABRIELA AKEMI (BRA) 1 : 0
A 10. fordulóban Lilit felpárosították egy 4 pontos brazil kislányhoz, akit előzetesen szerettünk volna elkerülni, mert igen jól játszott az előző fordulókban.
Készültünk világossal a megnyitására és sikerült kis előnybe kerülni. A középjáték rendkívül nagy bonyodalmaiból jobban jött ki, és a 39. lépésben gyönyörű mattot adott ellenfelének. 
Nagyon kellett ez a győzelem a lelkének, így 10 meccsből 4,5 pontja van. Csütörtökön lesz az utolsó forduló, ha nyerne, meglenne az 50 %-os teljesítmény, ami nagyon szép ebben a mezőnyben!

ESTHER ZILLI RAMAZOTTE (BRA) - TÓTH LILI 0 : 1
A 11. fordulóban végre megtört a jég és sötéttel is sikerült nyerni. Lili a Caro-cann megnyitású partiban végig magabiztosan játszva a 30. lépésben mattolta brazil ellenfelét. Ezzel 5 győzelemmel, 1 döntetlennel és 5 vereséggel zárta a Világbajnokságot, 50%-os eredménnyel, ami szerintem gyönyörű eredmény másfél év sakkozás után. Köszönjük a szponzoroknak, hogy lehetővé tették az utunkat Brazíliába! 

Társi Miklós