Teheráni start

Teheráni start

Február 10-én Iránban elstartolt a női Sakkvilágbajnokság. A 64 résztvevő kieséses versenyben küzd meg a címért. Minden fordulóban a versenyzők először FIDE időkontrol mellet játszanak két partit. Ha nem bírnak egymással, akkor két 25 perces játszma következik (+10 mp lépésenként), majd két 10 perces (+10 mp), majd pedig két 5 perces (+3 mp). Ha még ezek után is azonos a felek pontszáma, akkor Armageddon következik, azaz világos 5 percet kap, sötét 4 percet, és a lépésenkénti plusz 3 másodperc is csak a 61. lépés után jár.

 A kieséses verseny révén a döntőbe jutott két játékos 4 partit játszik FIDE időkontrollal.

A kötelező hidzsáb viselés akadályát jól vették a résztvevő hölgyek. Bár nehézséget okozott az első napon a versenyterem légkondicionálásának a gyengesége, ami miatt a betakart fej különösen nehezen elviselhetővé vált. Azóta a légkondicionálást megerősítették, aminek következtében a hőmérséklet és a kedélyek alacsonyabb szinten nyugodtak meg.

A párosítások hierarchiája és verseny állása itt tekinthető meg: https://en.wikipedia.org/wiki/Women's_World_Chess_Championship_2017