Szép és veszettül hasznos sakkfelhők

Szép és veszettül hasznos sakkfelhők

Bizonyára sokan használják elemzéshez a ChessBase felhő (cloud) funkcióját. Lenyűgöző segítség tud lenni, úgyhogy aki nem használja annak erősen javaslom. Úgy működik a funkció, hogy amikor az Add Kibitzer gombbal elindítunk egy elemzőprogramot, akkor automatikusan megnyílik a felhő ablak is. A felhőablakban pedig megjelennek az adott állásra mások által végzett számítógépes elemzések eredményei. Nézzünk egy konkrét példát. Az utolsó partinkban ellenfelünk végtelen arcátlanságában sötéttel megjátszotta ellenünk a Jaenisch cselt. Mi otthon előkapjuk a ChessBase-t és bevisszük a lépéseket a kép szerint és megnézzük, hogy mit mond az elemző programunk, mit kellett volna tennünk a táblánál.

A program (a képen Stockfisch 8 az alsó középső kis ablakban) hosszú percekig tartó analízise után kijelzi, hogy eljutott a 27. mélységig, és ez alapján 4.d3-t javasolja az első helyen. Mivel ravaszságunk végtelen, ezért nem csak a legjobb lépést kérjünk az elemzőmotortól, hanem az első hármat. Így láthatjuk, hogy második helyen Ve2-t javasolja, és harmadikon Hc3-t. Hát Ve2 emberi szemmel nem tetszik, de a Hc3 igen. Lehet az jó? Ha nem lenne felhő ablakunk, akkor nehéz lenne a válasz erre a kérdésre. De van! És ha rátekintük a jobb alsó felhő ablakra, akkor ott azt láthatjuk, hogy előttünk már mások is küzdöttek ezzel az állással. És valaki, akinek eszelősen jó gépe, és őrült sok ideje volt, pont ugyanezzel a programmal, amit mi is használunk kielemezte ezt az állást, de nem csak 27-es mélységig hanem 42-esig! Hohó, nekünk a kis asztali gépünkkel kinőne a szakállunk mire ide eljutnánk. És addigra elválna tőlünk az asszony is. Lehet, hogy tőle is elvált az asszony, de ő kielemezte 42-es mélységig, és láss csodát a Stockfisch abban a mélységben már 4.Hc3-tartja a legjobbnak.

Amíg az előző bekezdést írtam, valamint megebédeltem, a Stockfisch elment 33-as mélységig. Láthatjuk, hogy még mindig d3-t favorizálja, de már alig van különbség a d3 és a Hc3 között. Na ezt az időt spórolja meg nekünk a felhő. Meglépjük hát a Hc3-t, és látjuk, hogy onnantól mindkét félnek csak egyetlen lépése van egészen 6...Vf6-ig.

Itt viszont két jó lépést is mutat az elemzőmotorunk: 7.Ve2-t és 7.0-0-t. Rászántunk már több percet, hogy eljutva a 30-as mélységig ezt kiadja, és most, ha nem lenne felhő funkciónk, akkor nehéz döntés előtt állnánk. Otthagyjuk még félórát dolgozni a gépet, vagy valami hasznosabbra fordítjuk a gépidőnket. Szerencsére rátekintve a jobb alsó ablakra láthatjuk, hogy már három erős program is nagy mélységben eltöprendgett ezen az álláson, és más-más eredményre jutottak. A Houdini és a Stockfisch Ve2-re szavaz, de a Komodo a sáncra. Ne tévesszen meg minket, hogy a három program nagyon eltérő mélységekig ment. Ugyanis ezek mind megbízható mély elemzések, csak programonként eltérő, hogy melyiknél mi a mélység (depth) pontos matematikai jelentése. Nos tehát, itt most azt láthatjuk, hogy a Komodo 10.3 (térdre imához) a 0-0-t tartja a legjobb lépésnek, és kik vagyunk mi hogy egy 3300-as ÉLŐ-jű sakkozó alapos elemzését ne vegyük komolyan. Itt tehát a felhő azt susogja nekünk, hogy nyugodtan léphetünk akár Ve2-t vagy akár sáncot is.

Egy dologra még érdemes odafigyelni a felhőbeli elemzéseknél: mégpedig a programok verziószámára. A fenti első képen megjelenik a Fritz 11 nagy mélységű elemzése. A depth=25 annál a programnál tényleg lenyűgöző mélység, és aki azt kielemzte, az lehet hogy közben kétszer is elvált. Viszont a Fritzből ma már a 15-ös verziószámú az aktuális, vagyis a 11-es bármily lelkes múltbeli elemzése is feledhető.

Kellemes bolyongást a felhők között!