Sakkszülők Tízparancsolata

Sakkszülők Tízparancsolata

1.) Csak akkor beszélj a sakkról, ha a gyermeked is ezt szeretné! Kerüld el a gyermeked, vagy más játékos játékban nyújtott teljesítményének kritizálását a hazaúton!

2.) A sakkmeccseken vagy utána a gyermek teljesítményéért csak dicséret jár neki, még akkor is, ha te esetleg másképp látod.

3.) Támogasd és bátorítsd gyermeked, légy ott a mérkőzésein, szurkolj a játékosoknak, és az ellenfélnek is!

4.) Tudatosítsd magadban, hogy az utánpótlássport csak a gyerekekről szól, a felnőtt sport, vagy a profi sport egy másik tevékenység! Kerüld akár pozitív, akár negatív minőségben a gyermeked hasonlítgatását más játékoshoz vagy testvéréhez!

5.) Ha teheted, és amennyiben a gyermeked is úgy szeretné, gyakorold vele a sakkot edzésen kívül is, de semmiképp se kényszerítsd! A gyermek kényszerítése haraghoz, konfliktusokhoz és korai kiégéshez is vezethet.

6.) Gondoskodj arról, hogy a gyermeked mindig időben ott legyen az edzésen vagy mérkőzéseken! Ha valami közbejön a gyermeknek, értesítsd erről az edzőt!

7.) Nyerni természetesen a legjobb dolog a sakkban, de a gyerek inkább játsszon egy vesztes csapatban, minthogy tartalék legyen egy nyertes csapatban. A gyerekeknek szükségük van a sakkjáték gyakorlására – a te gyermekednek is, és a legjobbaknak is – és szükség van arra, hogy időnként hibázzanak, mert abból profitálnak, a hiba is a fejlődésüket szolgálja.  A gyermekek eltérő módon fejlődnek, de a legfontosabb, hogy sakkozás közben jól érezzék magukat.

8.) Törekedj arra, hogy mindig pozitív példakép legyél a gyermeked számára! Kerüld a játékvezetőkkel a kiabálást, még akkor is, ha rosszul döntenek, vagy elrontanak valamit! Mikor mégis erre készülnél, emlékeztesd magad, hogy a játékvezetők gyakran önkéntesek, fiatalok, vagy ők maguk is még kevésbé képzettek!

9.) Amennyiben problémád van a gyermek edzőjével, azt négyszemközt beszéld meg vele! Ha te magad is edzősködni akarsz, inkább jelentkezz edzői iskolába.

10.) Mindig emlékezz rá, hogy felnőtt vagy, viselkedj annak megfelelően! Egy szülő könnyen megbirkózik egy megfékezhetetlen gyerekkel, de a gyereknek lehetetlen megbirkózni egy fékezhetetlen szülővel – ugye, az utóbbi NEM te vagy…