Sakk Eb: Erdős veretlenül végzett és továbbjut a világkupára, Lékó 90. lett

Sakk Eb: Erdős veretlenül végzett és továbbjut a világkupára, Lékó 90. lett

Makszim Matlakov személyében orosz győztest avattak a sakkozók 100 ezer euró díjalapú, csaknem négyszáz résztvevőt felvonultató egyéni Európa-bajnokságán Minszkben.

A szombati befejező fordulóban Matlakov döntetlent játszott a szintén 8.5 ponton záró grúz Baadur Dzsobavával, a mellékpont-számítás azonban az orosznak kedvezett, aki 20 ezer eurót nyert győzelmével.

A harmadik helyet utóbbi honfitársa, az ugyancsak 8.5 pontos Vlagyimir Fedoszejev szerezte meg a 11 fordulós, svájci rendszerű viadalon, amelyen hét magyar is indult.

Közülük a legjobban Erdős Viktor teljesített, aki veretlenül, 7.5 ponttal a 26. helyen végzett. A kiírás értelmében huszonketten juthattak tovább a fehéroroszországi Eb-ről a szeptemberben Tbilisziben sorra kerülő világkupára, Erdős is „befért” a keretbe, mivel előtte öten már korábban, a tavalyi kontinensbajnokságról kvalifikáltak a világbajnok-jelöltségért zajló grúziai vk-ra.

A minszki viadalon Berkes Ferenc (6.5) a 37. lett, míg a nyolcadikként rangsorolt Lékó Péter (6.5) csak a 90. helyet tudta megszerezni.

Forrás: http://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/sakk-eb-erdos-mehet-a-vilagkupara-leko-csak-a-90-lett-2574279

A Sakkszövetség cikk a témában: http://chess.hu/erdos-viktor-kiharcolta-a-tovabbjutast-a-vilagkupara/