SOÓS  BÉLA  NEMZETKÖZI MESTER

SOÓS  BÉLA  NEMZETKÖZI MESTER

              SOÓS  BÉLA  NEMZETKÖZI MESTER AKI KÉTSZER NYERT

                                    GELLER NAGYMESTER ELLEN

       Efim Geller a világhirü nagymester a többszörös világbajnokjelölt, a világbajnokok rémálma képében vonult be a sakktörténelembe. Kasparov ezt irja róla- Petrovich a bajnokok fenyegetője-. De Gellernek is meg van a maga rémálma , amelyben Soós Béla kisérti. Ki is ez a Soós Béla ?

    Soós Béla szegény család egyetlen gyermekeként született 1930 március 6-án a Marosvásárhely melletti Remeteszegen.Hat éves korában árván maradt egy nagynénje fogadta örökbe és nevelte fel. Nagyon szerette a sportot,de leginkább a sakkhoz vonzódott. Már 6-7 éves korától órákon át játszott,vagy követte a nagyok játékát.Tizenévesen beiratkozott egy sakktanfolyamra majd gyakran játszott pénzben is Többen is nagy jövőt jósoltak neki, inteligens játéka láttán. Bekapcsolódott a sakkéletbe és pár év mulva országos ifjusági bajnok lett. Egy ideig futbalozott is. A marosvásárhelyi Lokomotiv egyesület leigazolt ifijátékosa lett,majd 18 évesen beválasztották a felnőttkeretebe. Katonai szolgálatát a bukaresti Dinamónál töltötte és ott is fotbalozott. 1951-ben egy a Budapesti Dózsa ellen 3-1-re megnyert mérkőzés után a meccs emberévé választották , két gólpassza révén. Leszerelése után hazatért Marosvásárhelyre és abbahagyta a futballt, minden figyelmét a sakkra forditotta.

     1949-ben előszőr vett részt az országos felnőtt bajnokságon. Elkezdte a nyolcaddöntővel és bejutott a döntő szakaszba is. A döntőben bátran játszott de csak a 18-ik helyen végzett 20 játékos között. 1950 juliusában Soós bekerül a Román Ifi csapatba a bolgárok elleni viadalra. A két fordulós viadalon az 5-ik táblán játszik Minev I.,ellen és 1-1 erdményt ér el. Ez után rendszeres résztvevője az Országos Egyéni Bajnokságnak. Szépen fejlődik, 1953-ban és 1954-ben az 5-ik helyen végez,és ott van a nagyok nyomában.1960-ban előrelép mert a 3-4-ik helyen végez a győztes Florin Gheorghiu mögött, csak egy pontal lemaradva.Ezen  döntőn Soós kitünően kezd, 3 egymást követő győzelemmel,igy a 6-ik fordulóban első helyen vezet 4,5 pontal. A 7-ik fordulóban Florin  Gheorghiuval játszik sötéttel. Ez a játszma a döntő egyik legérdekesebb csatája volt.Soós igen energikusan kezd, minőséget áldoz és háromszor is visszautasitja ellenfele döntetlen ajánlatát. Gheorghiu végül átveszi a kezdeményezést, Soós kénytelen visszaadni a minőséget és torony végjátékban veszit. Igy ellenfele átveszi a vezetést és megnyeri a bajnokságot. Végül  Szabó  Gyulával osztozkodnak a 3-4-ik helyen.

      A legjobb eredményt 1964-ben éri el amikor 2-ik helyen végez a bajnok Florin Gheorghiu mögött. Bátran kezd és az első fordulóban sötéttel egy szép sziciliai védelemmel nyer a kiváló C.Radovici mester ellen. A 10-ik fordulóban győz Fl. Gheorghiu ellen. A következőkben győztes lesz Günsberger Sándor, Szabó Gyula és Pártos Karcsi a kiváló mesterek elleni játszmákban. A 11-ik fordulóban egy félpontal megközeliti Gheorghiut. Végig kezdeményező volt ezen a bajnokságon.

     Az egyéni országos bajnokságokon kivül Soós résztvett, különböző tornákon és más jellegü versenyeken. Szakszervezeti Bajnokságon, mesterek tornáján és emlékversenyeken. 1956-ban Ploiestiben játszik egy Aljehin emlékversenyen. Nagyon jól szerepel és a 12 résztvevős mezőnyben a második helyen végez 8,0 pontal a győztes Nacht Al., / 8,5 p./ mester mögött. 1962-ben a Várnai olimpia után Soós résztvesz a bulgáriai Tolbuhinban egy 12 résztvevős nemzetközi tornán. Soós igen energikusan kezdett és végig nagy csatát vivót a dán Petersennel. Végül mindketten 8 pontal zárták a tornát. A győztes Soós lett mert sokkal jobb Sonenborn-ja volt. Soós nem csak egyéni versenyeken szerepel. Már 1951-ben bekerül a román férfi csapatba. A bolgárok elleni viadalon a két fordulós meccsen két győzelmmel járúl hozzá a román csapat győzelméhez. Az elkövetkező években játszik a francia, a jugoszláv , a bulgár, majd a lett válogatott ellen és értékes pontokat szerez a román csapatnak. A 60-as években a legnagyobb eredményt a Sakkolimpiákon éri el, ahol legyőzi a világhirü nagymestert Efim Gellert. Soós első olimpiai szereplésére 1956-ban Moszkvába került sór.

                         Soós Béla 1956-ban a Moszkvai Olimpián.

    A román féfi sakkcsapat részvétele a Moszkvai Olimpián, a II. Világháboru utáni első szereplésük volt.A csapatban a veterán Bălănel I., Troianescu O., M. Rădulescu , Ciocîltea  V.mellett helyet kapott a fiatalabb Ghițescu T., és Soós Béla. Az Olimpián résztvevő 34 csapatot 4 csoportba osztották, amelyekből az első 3 került be a döntőbe. A román csapat a IV-ik csoportba került a magyar, a csehszlovák és az NDK csapataival együtt. A magyar csapatban először szerepel Olimpián Portisch Lajos nagymester.A csoport küzdelemek végén a román csapat 3-ikként a magyar és a csehszlovákok mögött bekerült a döntőbe. Ebben a szakaszban Soós 6 játszmából 4 pontot szerez. Nyer a Fülöpszigeti Cardoso és az iráni Mestalari ellen és döntetlent játszik a magyar dr. Bélyvel. A döntőben a román csapat  bár2,5-1,5 –re legyőzi az argentinokat majd  a bulgárokat és döntetlent ér el a jugoszlávok ellen,csak a 11-ik helyen végez. Soós 8 játszmában 4 pontot szerez. Nyeretes a dán Ingerslev ellen és döntetlent ér el Ivkov és Taimanov ellen. Az utólsó fordulóban csak Ghitescu és Soós egyedüli nyertesek. Soós összességében 57 %-os eredményével a román csapat egyik alap embere volt Ghitescu 75 %-os és Troianescu 59 %-os ereményei mögött, jóval megelőzve a többieket.

                                              A XV. Sakkolimpia Várna

         1962 szeptember 12 és október 10 között zajlott le Várnában a XV. Sakkolimpia. Maga a helyszin a nemzetközi hirnévnek örvendő fürdőhely az –Aranyhomok part-bolgárúl Zlatni Pyasatsi volt, amely 14 km-re van Várnától. A Román Sakkszövetség kezdeményezésére az Országos Turisztikai Hivatal társasutazást szervezett a Sakkolimpia megtekintésére. A 60 tagu társaság az Olimpia utólsó 5 napján volt Várnában. Édesapámmal együtt mi is bekerültünk ebbe a társaságba és együtt voltunk Pártos Karcsival a kiváló mesterrel és feleségével is. Nagy élmény volt látni a világ akkori legjobb sakkmestereit, élén Bottvinikkal, Smislovval, Fischerrel, Gligoriccsal, Portischal és még sorolhatnám a nagymestereket. A későbbi világbajnokok Szpászkij és Tal akkor csak tartalékként  szerepeltek. Szemtanui voltunk a Bottvinik- Fischer játszmának, amely ma a sakktörténet egyik gyöngyszeme.Figyelemmel követtük az eseményeket elsősorban a magyar és a román csapatok szereplését. Na de lássuk csak a román csapat szereplését amelynek Soós Béla is tagja volt. A román csapat Ciocîltea V. Ghițesc V.  Fl.Gheorghiu, Soós B. C. Radovici és Günsberger  S.felállásban érkezett Várnába. A 37 csapat előszőr 4 csoportban kezdte el a elődöntő küzdelmeit. A román csapat 4 győzelemmel ,2 döntetlennel és egy vereséggel / a szovjet csapattal vesztett/ bekerült a döntőbe. Ebben a szakaszban Soós jelentősen hozzájárult a csapat sikeréhez.

    A döntő első fordulójában az osztrákok ellen Gheorghiu és Soós nagyon jól játszottak és nyeretek Dückstein és Beni jól ismert nk,mesterek ellen. Ez után következett egy hullámzó szakasz, majd  kiegyensúlyozott fordulók. Bár az USA csapata 2,5-1,5-ra nyert,Ciociltea nyert Fischer ellen. A magyar csapat elleni szép döntetlen után következett a szovjetek elleni mérkőzés. Ciocîltea remizett Spasskijjal és Soós Béla 23 lépésben nyert Gheller nagymester ellen. Óriási szenzáció volt , mert Gheller csak ebben a játszmában vesztett az olimpián. A román csapat pedig egyedül tudott ellenállni a szovjeteknek. Az argentinok ellen drámai küzdelemben 3-1-re vesztett a román csapat, annak dacára,hogy  Ghitescu nyerésre állt Bolbochan ellen, mig Soós elvesztett egy tipikus döntetlent Sanguinetti ellen. Végül a román csapat a 9-ik helyen végzett. Soós Béla 67 %-os eredménnyel stabil tagja volt a csapatnak. Mint aki közelről szemlélte az eseményeket, szerény véleményem szerint a román csapat vesztét egy elég nagy foku dekoncentráltság okozta. Ehez több tényező is hozzájárult. Az előbbi fordulók sikerei, Ciociltea korai veresége és az ő asztala körüli jövés –menés, /  Többen jöttek gratulálni Najdorfnak / illetve Ghitescu és Soós sétafikálása, ahelyett hogy a játszmára öszpontositottak volna.

                              JELENTŐS  ESEMÉNYEK  1964-ben.

       1964 szeptemberében egy érdekes tórnára keül sór Várnában, emelyen 7 ország nagymestere illetve mestere vett részt köztük Soós Béla. A  14 résztvevős tornán a győzelmet Vasjukov nk.nm gyerte meg Hort, Bilek és Geller nk.,nagymesterek előtt. Soós nagyon szép győzelmet aratott Geller és Bilek ellen. Mivel kikapott Vasjukovtól és Horttól a két elsőhelyezettől, igy csak a 9-ik helyen végzett. Geller aki másodszor szenvedett vereséget Soóstól, kijelentette félig komolyan félig viccesen,hogy szügség lenne egy páros mérkőzésre amely eldöntené a rivalizálásukat.

       A másik eseményre 1964 augusztus elején került sór a festői fekvésü Sinaian. Itt rendezték meg a magyar, a román , a csehszlovák és a bolgár csapatok résztvételével az Eurpoa Kupa csapat verseny egyik előddöntőjét. 10 táblán 2 fordulos viadalra került sór. A román csapatban helyet kaptt Soós Béla is. A legfiatalabb játékos Florin Gheorghiu, mig a legidősebb Barcza Gedeon volt. A végeredmény a következő volt. 1. Magyarország 2. Románia 3. NDK 4. Bulgária. Igy az első két csapat bekerült az 1965-ben sórra kerülő Europa Kupa döntőre.A román csapatban a legtőbb pontot Fl. Gheorghiu, V. Cicîltea, T.Ghitescu, B. Soós,  O.Botez és C. Radovici szerezték.

         NEMZETKÖZI MESTERI NORMA ÉS RÉSZVÉTEL A XVII-IK SAKKOLIMPIÁN HAVANNÁBAN.

  1966 tavaszán Bukarestben rendezik a VII Román Nemzetközi Tornát. A torna győztese V.Korcinoi.Soós a 4-5 helyen végez holtversenyben Kavalekkel és nk mesteri normát szerez. Ez év őszén szerepel a XVII Sakkolimpián Kuba fővárosában Havannában. Erre az olimpiára rekord számu csapat azaz 52 –en jelentek meg. A román csapat Fl. Gheorghiu, V. Ciociltea, T. Ghitescu, B. Soós , D. Drimmer és T.Stanciu összeállitásban jelent meg. A középdöntőből 6 gyözelemmel és egy döntetlennel /  a bolgárokkal / jutottak be a döntőbe. A döntőben Soós csak a 3-ik fordulóban szállt be, a dánok ellen és nyer régi ellenfele Petersen ellen, egy hosszu játszmában. A 4-ik forduló a Jugoszlávok ellen, igen nehéz volt, Soós veszit Cirici ellen. Az Argentinok ellen jól szerepel, nyer Garcia ellen. Soós kiválóan játszott és bebizonyitotta a végjátékban a huszár fölényét a futár felett. A következő fordulóban a bolgárok ellen szerepel és Kolarovval egy döntetlent harcol ki. Szintén döntetlenre végződik a német Malichal vivott játszma. A két utólsó fordulóban vereséget szenved Kavalektől és Benkőtöl. Ezen az olimpián arányleg gyengén szerepel. Végül a román csapat a 8-ik helyen végez, a 14-es mezőnyben közvetlenül a csehek és a bolgárok mögött.

         NYERTÉL VAGY VESZTETTÉL? MENJ TOVÁBB. SOÓS TOVÁBB KÜZD.

    1967 áprilisában Bukarestben rendezik a IX-ik nemzetközi tornát 14 résztvevővel. A torna győtese Fl. Gheorghiu lett. Soós a 4-ik helyen végez,  szorosan Pfleger és Vasjukov mögött. Igy Soós még egy nk mesteri normát szerez és igy ez év  nyarán megkapja a nemzetközi mesteri cimet. Majd egy újabb torna következik ezuttal Skopljében, A 18 részvevő között ott van Boby Ficher, Jefim Geller, Matulovics, Holmov és Dely is . A torna győztese Fischer lett , bár vereséget szenvedett Gellertől, aki fél pontal lemaradva a második helyen végez.Soós Fischerrel sötéttel a sziciliai védelem Paulsen változatát játsza,de alul marad.Soós ujra játszik Gellerrel de ezuttal csak egy döntetlenre futja erejükből. Egy jelentős döntetlen után Holmovval,Soós a 13-ik helyen fejezi be a tornát.  

      Az 1968-as év nem valami jól sikerül Soósnak. A XVIII. Sakkolimpiára a Svájci Lugánóban kerül sór . Soós ujra utazik a román csapattal, a három alap szereplővel, Fl.Gheoeghiu, V. Cicalteaa, V. Ghitescu-val és D.Drimmerrel illetve Ungurneanuval. Az olimpai bajnok újra a Szovjet csapat. A magyar csapat a 6-ik helyen végez. A román csapat hozza formáját és a 7-8-ik helyen végez az Argentinokkal azonos pontszámmal. Sajnos Soós kimondottan gyengén szerepel ezen az olimpián. A következő évben már nem hallunk róla szinte semmit, majd 1970-ben emigrál Nyugatnémetországba. Ennek következtében nevét törlik a román sakktörténetből. Frakfurtban telepedik le, majd bekapcsolódik a Sakk Bundesliga küzdelmeibe, a Königspringer Frankfurt csapata szineiben.Több tornán is résztvesz Birminghemben,Wiesbadenben, Budapesten az Első Szombat versenyen. Találkozott és játszott is többek kzött Lothar Schmiddel,Korcsnojjal,Nunnal, Csommal, Lékóval,Polgár Zsófival,Németh zoltánnal. Bielben egyszer játszott Florin Gheorghiuval is és döntetelent harcot ki. Utolsó éveiben igen nehéz körülmények között élt. Frankfurtban  húnyt el 2007 szeptember 12-én.

                                               EPILOGUS.

     Két lelkes román sakkozót,  Marius Ceterast és Olimpiu G. Urcant is foglalkoztatta Soós Béla pályafutása és sorsa. Szomoruan állapitották meg,hogy 1989 után senki sem sietett reabilitálni Soóst. Elhatározták hogy felkutatják lakcimét Németországban és kapcsolatba lépnek vele. Nagy örömükre a 80 év körüli Soós válaszolt levelükre és elküldte nekik az első győztes Várnai játszmáját. Részletes leveléből kitünt,hogy az Ő szive mst is a szülőhazájáért dobog. / Közlöm a várnai játszmát Soós Béla kommentárja alapján / . A két lelkes sakkozó megkereste a másik győztes várnai játszmát és a Skopljei döntetlent, majd 2005-ben közzétették a ChessCafe.com linken. /  A második várnai játszma hibásan lett feltöltve /. Véleményük szerint Gellert igen meglepte a második várnai találkozó. A szimetrikus angol megnyitással kezdődött játszma ezt mutatja. A Skopljei játszmában tett lépései arra utalnak,hogy ez alkalommal Geller megpróbált békés vizekre evezni.

      Végezetül elmondhatom,hogy Soós Béla egy rendkivül szimpatikus bohém sport ember volt.Pályatársai akikkel kapcsolatba léptem, illetve akik nyilatkoztak róla, mind ezt vallották. Soós Béla méltó ellenfele volt a nagymestereknek sőt a világbajnokoknak is. Győzeleme Geller ellen ma is a sakktörténelem egyik kiemelkedő eseménye.      Összeeállitotta  Makai  Zoltán