Még az is megeshet, hogy Carlsen lesz a saját kihívója

Még az is megeshet, hogy Carlsen lesz a saját kihívója

Magnus Carlsen úgy döntött, hogy elindul a FIDE World Cup versenyén – lehet, hogy a végén ő lesz a saját kihívója?

Szinte példátlan, hogy a regnáló világbajnok elinduljon egy az ő következő kihívójának kiválasztására hivatott versenyen.  Korábban csak akkor esett ilyen meg, amikor a címe elvesztésének terhe mellett kötelező volt a világbajnoknak résztvennie.

„A FIDE örül annak, hogy a legfrissebb ranglista szerinti top 15 játékos részt vesz a World Cup versenyen, és külön örülünk annak, hogy a világbajnok Magnus Carlsen beleegyezett a részvételbe." – nyilatkozta  Nigel Freeman a FIDE igazgatója.

A World Cup-ot kétévente rendezik meg 128 résztvevővel 7 fordulós kieséses rendszerben, amit döntetlenek esetén rapid és blitz összecsapásokkal döntenek el. Az élen végző két játékos kvalifikál a világbajnokjelöltek 2018-as versenyére. Carlsennek nyilván nincs szüksége a kvalifikációra a következő világbajnoki párosmérkőzésen való részvételhez. :)

Különös zamatot ad az eseménynek, hogy 2015 August 11-én a Facebookon Magnus azt írta a világbajnoki cím odaítéléséről, hogy : "I have long thought that moving to an annual knock-out event, similar to the World Cup, would be more equitable.” Amit én kétféleképpen is tudok érteni. Egyrészt „Sokáig úgy gondoltam, hogy egy a World Cup-hoz hasonló kieséses versenyre áttérés igazságosabb lenne.” illetve így: „Mélyen átgondolva, egy a World Cup-hoz hasonló kieséses versenyre áttérés méltányosabb lenne.” Ha az utóbbi fordítás tartalma volt az ő fejében, akkor most igencsak bizonyítania kell ezen a versenyen saját maga előtt. Ha nem nyer, akkor saját mércéje szerint a győztes méltóbb nála a világbajnoki címre.

Nagy verseny lesz.

Már csak azért is, mert Carlsen indulásával a FIDE által publikált résztvevő lista szerint ez lesz a sakktörténelem legerősebb versenye az ÉLŐ pontszámok mércéje szerint.

A verseny Grúziában Tbilisiben lesz  Szeptember 2-28 között.

Horváth Gyula