Makai Zoltán beszámolója a nagyváradi sakkéletről

Makai Zoltán beszámolója a nagyváradi sakkéletről

         A  nagyváradi Szacsvay Imre iskola sakkcsapatai szerepeltek az országos döntőben.

  Mint tudjuk 2012 –ben az Europai Parlament megszavazta a “ Sakk az Iskolában “ programot és ezzel hivatalosan is elindult a sakkoktatás  Europa iskoláiban. Az  Iskolai Sakkozásért Bizottság tagjaként Polgár Judit is sokat kampányolt e határozat érdekébe.  Romániában 2014-ben vált hivatalossá a sakkoktatás a “Sakk-általi nevelés az iskolákban”cimü proram keretében. A sakkoktatást meghonositó és megvalósitó program élére a többszörös román  bajnoknő ELISABETA  POLIHRONIADE  állt, az általa megalapitott – Elisabeta Polihroniade  Sport Egyesületen- keretében. Ugyanakkor  magindult az Országos Iskolás Sakkbajnokságok megszervezése szintén az Elisabeta Polihroniade fémjelezett bajnokság keretében. Az orszőgos bajnokságot 2018-ban már hatodik alkalommal rendezték meg.

     Nagyváradon már több éve folyik sakkoktatás az iskolákban. A sakkoktatás és az iskolai sakkozás egyik kiemelkedő szereplője a “ Szacsvay Imre “  magyar tannyelvü általános iskola. Az iskolában a sakkoktatás Szél Sándor mesterjelölt sakkpedagógus  vezetésével vette kezdetét. A sakkozás bevezetését a névadó Szacsvay Imre sakkszeretete döntően befijásolta. Az igazgatónő Pásztor Gabriella és a pedagogus testület mindent megtesz a sakkoktatás és a sakkozás érdekébe. Az--Erasmus –pályázatok révén sakkkészleteket szereztek be és  nemzetközi iskolai sakkversenyeket  is rendeztek. Jelenleg is egy Erasmus+ projektben vesznek részt , melynek a témája a sakk és más logikai játékok. Ennek a progamnak a keretében  a diákok Lengyelországban nemzetközi partnerekkel találkozhattak. Az iskolanap keretében rendszeresen szerveznek sakkversenyeket. Az iskola négy pedagogusa elvégezte a Polgár Judit Sakk-Alapitvány által kidolgozott sakkpalota-módszertani képzést .

     Az iskola két sakkcsapata ez év Julius 27 -31 között résztvett a bukaresti Elisabeta Polihroniade Országos Iskolai Sakkbajnokságon amelyet idén hetedik alkalommal  rendeztek meg. A verseny hejszine a Bukaresti Müegyetem impozáns könyvtára volt. Az iskolát két csapat képviselte. Egy elemi osztályosokból álló csapat amelynek tagjai a következőek:  /   Márkus Milán, Csengeri Bicsak Balázs, Laboncz Vivienn,Váradi Kristóf, és Kulcsár Vilmos / illetve egy gimnazistákból álló csapat, amelynek tagjai a következőek : Coroianu Dávid, Sóós Balázs -6. oszt, Sóós Balázs -7.oszt. , Kulcsár Kamilla és Veres Napsugár. Mindegyik csapat 4 játékosból állt, amelyben kötelezően egy leánynak is szerepelnie kellett. A vonattal induló csapatokat Tar Éva és Bica Tünde testnevelő tanárok kisérték el. A Bukarestből hazatért csapatok ünnepélyes keretek közt számoltak be a fővárosban szerzett élményeikről.

    A vonattal érkezőket a Bukarest északi pályaudvaron a királyi váróteremben fogadták. Az ünnepélyes megnyitóra vasárnap julius 28-án került sór. Jelen voltak Alexander Kostiev a Nemzetközi Iskola Sakkszövetség /  I.S.C.U. / elnöke, Sorin Avram Iacoban a Román Sakkszövetség elnöke , Florin Gheorghiu nemzetközi nagymester többszörös román bajnok és a támogató intézmények képviselői. A 7 fordulos bajnokság 4 napig tartott. Az elemi iskolások küzdelmeiben 19 csapat vett részt. Az első három helyezett a következőek-1. Bukarest-Otopeni Elméleti Liceum 2. Bukarest –Chitila Gimnázium 3. Gyergyóalfalu –Hargita megye –gimnázium. A szacsvaysok az utólsó előtti az-az a 18.helyen végeztek. A gimnazisták küzdelmeiben 20 csapat vett részt. Az első három helyezett a következő -1. Bukarest 150.sz. Gimnázium 2. Bukarest N.Iorga Elméleti Liceum 3. Moinesti Gh.Enescu Gimnázium. A szacsvaysok a 18. helyen végeztek. Kiemelkedőbb eredményt az első táblások közöt a gimnazista Coroianu Dávid ért el akit a 11. helyre, mig az elemiseknél Márkus Milánt a 12. helyre rangsoróltak.  A végső táblázatot nézve,  megállapitható külömbség van az első 6-7 helyezett és a többiek között.

     A verseny keretén belül a gyerekek találkozhattak többek között Florin Gheorghiu nagymesterrel aki beszámolt  pályafutásáról és a világbajnok Boby Fischerhez füződő kapcsolatáról. Különben a nagymester végig kisérte a 4 napos küzdelmet. A gyerekek megcsodálhatták az új elektronikus sakktáblákat amelyeken az utólsó két fordulóban az élc sapatok játékosai játszhattak.A verseny nem csak a diákoknak vált kiváló tapasztalatszerzési lehetőséggé. Az őket kisérő tanárok továbbképző tanfolyamon vettek részt,amely által sakkoktatói oklevelet szereztek. Partneri kapcsolat alakult az iskola és a versenyt szervező E. Polihroniade Egyesület között, ami által a későbbiekben akár online sakkversenyeken is részt vehetnek a váradi diákok. Kapcsolatot alakitottak ki ugyanakkor a szatmári Eminescu Főgimnáziummal , amelynek diákjai szintén részt vettek a versenyen. A beszámoló végén a váradi diákok átvehették Szél Sándortól a Bihar Megyei Sakkbizottság okleveleit. A diákok végül  kijelentették , remélik jövőre jobban fognak teljesiteni és erősebb csapatot fognak alkotni.

       A  nagyváradi diákok  sakkcsapatai      A verseny szinhelye az impozáns bukaresti egyetemi 

         Emlékekkel gazdagodtak                                       Könyvtár 

                                   Összeállitotta  Makai Zoltán  Nagyvárad