Magnus Carlsen sakkvilágbajnok 5 fő tanácsa kezdő sakkozóknak

Magnus Carlsen sakkvilágbajnok 5 fő tanácsa kezdő sakkozóknak

1. Játsz annyit, amennyit csak tudsz. Az általad játszott partik a legjobb tanítómestereid. Így alakul ki benned az az ösztön ami a pozíciós játékodat vezérli és a taktikai látásodat meghatározza.

2. Olvass sakk-könyveket, olvass az interneten. Mindent olvass, ami a sakkal kapcsolatban érdekel.

3. Tanuld meg az alap mattadási technikákat. Mint például vezérrel és bástyával, vagy két bástyával, majd a vezérrel a király ellen, illetve a bástyával. Ezeket nagyon hasznos ismerned, és kellemes önbizalmat adnak azáltal, hogy tudod, hogy mattal tudod a partit befejezni. Kezdőknél sokszor megesik, hogy több tisztnyi előnnyel állnak a játszma végén és nehezükre esik mattolni.  Az alapmattoknak ez az ismerete később akár a legmagasabb szinteken is jól jön.

4. Tanulj a nagy öregektől.  A régi mesterekről történő olvasás nem csak hasznos, hanem érdekes is.  Különösen érdemes a Capablanca utáni időszakkal foglalkozni, mert ekkor már magas szintre fejlődött a sakk és sokat lehet tanulni az azóta alkotó mesterektől. És persze ha érdekel a sakk, akkor nagy érdeklődéssel fogod ezeket a információkat befogadni.

5. És végül a legfontosabb: Élvezd a sakkozást. A sakktanulás, a gyakorlás a sakk élvezetéről kell szóljon. Ha élvezed a hosszú játszmákat, ha a rövideket, ha a gyakorlatok megoldását, ha a könyvolvasást, ha a videók nézését, akkor előrébb fogsz jutni.