Magnus Carlsen a Sakk Világbajnok!

Magnus Carlsen a Sakk Világbajnok!

Amikor a tiebreak rapid összecsapására megérkezett Carlsen, a tömeg kórusban énekelte el neki a "Happy Birthday" (boldog szülinapot) köszöntőt. Karjakin szintén jókívánsággal fogadta.

A négy játszmában Carlsen bebizonyította, hogy nem véletlenül ő a rapid világbajnok. A tiebreak partikban tökéletesen használta az órát fegyverül, és így folyamatosan időzavarba sodorta Karjakint. Az eredmény 3:1 és így a sakk korona visszakerül Norvégiába. Érdekes, hogy a 12 klasszikus idejű játszmában Carlsen kezéből háromszor is kisiklott a győzelem, viszont a rapid játszmákban biztos kézzel meg tudta ragadni a lehetőségeket.

A győzelem után azt Carlsen ezt nyilatkozta: „Ha bárki úgy gondolja, hogy ez könnyű, akkor ideje visszaereszkednie a földre.” Valamint elmondta, hogy a 12. játszmát azért adta döntetlenre, mert érezte magáról, hogy egyre jobban játszik, míg Karjakinon azt, hogy talán egyre gyengébben, így az idő neki dolgozik, vagyis nem kell egyetlen játszmában erőltetnie a győzelmet, amikor négy további őt viszi időben egyre közelebb hozzá.

Karjakin pedig bevallotta, hogy teljesen felkészületlen volt a rapid játszmákra.

Gratulálunk Magnus Carlsennek! És rendbenvalónak érezzük, hogy a világ elsőszámú sakkjátékosa lett a világbajnok.

sakk vilagbajnok Carlsen