ÉLŐ infláció

ÉLŐ infláció

Inflálódó ÉLŐ pontok

1979-ben egyetlen játékosnak volt 2700 feletti értékpontja. 1994-ben már hatan voltak, 2009-ben már 33-an, és ma már 43-an vannak. Ha a trend folytatódik körülbelül i.sz. 3000-re a föld teljes népessége bírni fog 2700 ÉLŐ ponttal. smiley Valójában ez nem is kizárt, ha GMO unokáink lesznek. devil

Az infláció nem csak a legjobb játékost érinti. Folyamatos növekedést tapasztalunk, ha évtizedről évtizedre követjük az első 100 játékos értékpontjának változását. A trend kb. 10 évente 100 pontos növekedés bármelyik pozícióban az első százas listán.

Vajon tényleg ennyivel jobbak a mai sakkozók a régieknél? Vagy valódi inflációt (is) látunk? Ha van infláció, akkor annak egy lehetséges oka, hogy azok a játékosok, akik egy időszakban véletlenül jobban teljesítenek a hozzájuk hasonló szintűeknél, azok utána erősebbekkel szembekerülve adják le a véletlenül szerzett plusz ÉLŐ-jüket. Így a rendszer törvényszerűen felfelé pumpálja a pontokat, amit lent az új belépők táplálnak. Belépőkből pedig évről évre van bőven: