Különítsük el a romlott almát, mielőtt az egész kosárnyit megrohasztja

Különítsük el a romlott almát, mielőtt az egész kosárnyit megrohasztja

Pénzért adott győzelmek és eltiltások az Olasz Sakkszövetségben

Négy játékos ítéltetett bűnösnek az olaszországi Montebelluna sakkverseny eredményének illegális befolyásolási kísérletéért. Az esetnek nagy hatása van az olasz sakkéletre. A sakkozókon kívül a tömegmédia is foglalkozik az üggyel.

A 19 éves IM Pier Luigi Basso 5 hónapra lett eltiltva a versenysakktól. Az 52 éves olaszországban élő orosz Igor Naumkin 6 hónapra, míg IM Angelo Damia 7 teljes hónapra lett eltiltva. Az ítélet indolklása a játszmáik eredményének pénzért való felkínálása volt.

A fiúk tehát pont eladással próbálkoztak. Olyan sakkozók „dobták fel” őket a Sakkszövetségnél, akik nem fogadták el a felkínált lehetőséget, vagyis nem voltak hajlandóak egyetlen nyert játszmáért 100-200 Eurót fizetni. Maga a  pénzért történő pontledobás ténye nem került bizonyításra, elvégre egy „sikeres” üzlet után mindkét félnek érdeke a hallgatás. Sikertelen eladás bizonyítására viszont számos tanú jelentkezett önként. Ezen kívül bizonyítéknak számított az is, hogy online beszélgetésekben, azaz írásban, is történtek ajánlattételek. Érdekes védekezés volt a vádlottak részéről, hogy ezen esetekben csak részegen viccelődtek, és nem szánták valós ajánlattételnek. Mint az ítéletekből kiderül, ezt a védekezést a nem fogadták el a bírák.

A Montebelluna botrány nem volt egyedi eset. Az olasz sakkozásban már évek óta beszédtéma a bundázás. Mint ahogy a vizsgálóbíró is rámutatott „Egy régebben csak eseti szabálytalanság az elmúlt években folyamatos, széles körben elterjedt illegális gyakorlattá vált Olaszországban.” Ideje volt, hogy ennek a csalássorozatnak megáljt parancsoljanak.

Összességében a büntetések eléggé lájtosak a maximum 7 havi eltiltással. Viszont egyértelmű jelzés a pontüzérek felé, hogy mostantól kockázattal jár a tevékenységük. Remélhetőleg ez az érzés is elég ahhoz, hogy visszafogják magukat és ne kínálgassák tovább a sportszerűtlen pontjaikat.

A negyedik bűnös 24 éves GM Andrea Stella bűne csak ismétlődő durva viselkedés. volt, így ő mindössze figyelmeztetést kapott, valamint felszólítást a durvaság beszüntetésére. Aki azonban a sorok között is tud olvasni, az sejti, hogy itt többről van szó. Stella éppen Montebellunában szerezte meg a nagymesteri címet és ez igencsak gyanút keltő volt. Pláne, hogy szerinte hatszáz euróból három forduló alatt két és fél pontot is szerezhet valaki, vagy kettő pontot 450 euróért. Vagyis nagyon tudja az árakat. De ugye a pontvásárlás nem bizonyítható rá, így csak durva viselkedésért kapta a megrovást. És megmondták neki, hogy „Mostantól figyelünk.”  indecision