Kramnyik kapta a belépőkártyát

Kramnyik kapta a belépőkártyát

A Kihívók versenyének rendezője Kramnyikot nevezte meg, mint a rendezők által választott résztvevőt.

Elárulok egy nagy titkot. Az EG Capital Advisors a Kihívók versenyének főszponzora orosz cég. A másik nagy szponzor a Kaspersky Lab szintén orosz. Így nem csoda, hogy orosz sakkozó lett a meghívott résztvevő. Vessünk egy pillantást a FIDE ranglistájának orosz éllovasaira:

Ez a táblázat segít megérteni, hogy miért a kicsit „öreg” Kramnyikra esett a választás. Ha fiatalt szerettek volna, akkor 1990 utáni születésűt választottak volna, aki Fedoszejev lehetett volna. Ő viszont még csak 2733-nál tart.

A verseny Berlinben lesz, de német játékos meghívása mégsem jöhetett szóba, ugyanis a minimum értékpont amivel a meghívott versenyzőnek rendelkeznie kell 2725, míg a legerősebb német játékos a 74. helyen álló Liviu-Dieter Nisipeanu, akinek 2672 pontja van.

A bejelentés időzítése szokatlan, mivel a Grand Prix befejezése előtt kihirdették a meghívottat. Ezzel együtt Kramnyik részvétele egyértelműen méltó a verseny színvonalához. Ismerjük el, jó választás volt.

Érdekesség, hogy 2016-ban az akkori meghívott játékos kiválasztásakor Kramnyik volt a világranglista második helyezettje, 8 ponttal Aronian előtt, akit akkor választottak. Pedig akkor Moszkvában volt a verseny.

A 8 fős mezőny jelenlegi 6 tagja:

Jelenleg még hiányolható a listáról Maxime Vachier-Lagrave. De remélhetőleg bekűzdi magát.

Korábbi cikkünk a Kihívók versenyéről: https://sakkvilag.hu/uj-hireink/A_Kihivok_Versenye