Könyvismertető: Károlyi Tibor-Szilágyi Péter - Akit a sakk tett emberré

Könyvismertető: Károlyi Tibor-Szilágyi Péter - Akit a sakk tett emberré

Károlyi Tibor-Szilágyi Péter: Akit a sakk tett emberré. K.u.K. Kiadó, 2019.  

A könyv első fejezete, “A kezdetek” Péter életét, és főleg az erős sakkozót mutatja be, aki egész életében amatőr maradt, de többszörös bajnoki döntős, a legjobbja 4-7. hely 1967-ben. Még jobb volt csapatjátékosként: Kilencszer nyert a Spartacus-szal bajnoki címet. A Bp. Spartacusban volt olyan éve, hogy 13 játszmából 12.5 pontot ért el. 26 játszmáját ismerhetjük meg Károlyi Tibor elemzéseivel. 

A következő fejezet, “Szilágyi Péter sakk témájú cikkei” a sakk újságíróról ad képet. Nyugodtan merem mondani: ez a tevékenysége Magyarországon egyedülálló volt. A sakk újságírást az Ország-Világnál kezdte, de a legnagyobb ismertségét a 64 mezős világegyetem című rovata hozta el neki a Magyar Nemzetnél. Szinte mindenkit bemutatott, aki számított itthon és a világban, és mindezt közérthetőn, érdekfeszítően. A könyv 10 alfejezetben körülbelül 30 írását vagy egészében vagy részletét tartalmazza. Biztos, hogy Péter a legtermékenyebb és a legérdekfeszítőbben író sakk újságírónk volt. 

Ezután jön a könyvnek az a része, az “Értekezések, tanulmányok”, amely szerintem mindazoknak meglepetés, akik elolvassák a sakk gondolkozásról és a sakk személyiségfejlesztő hatásáról szóló összefoglaló értekezés részleteit. Magyarul ilyen tanulmány nem jelent meg. 

40 éve ismertem meg Pétert. Barátok voltunk, sokat tudtam róla, de a könyv még engem is meglepett Péternek például azzal az írásával, amely a számítógép és a sakk kapcsolatát elemezte 1973-ban. 

Péter nagyon jól tudott oroszul, természetesen sakk témájú cikkeket is fordított és jelentetett meg: a könyvben ebből is kapunk ízelítőt. 

Megismerhetjük nem sakk témájú cikkeit. Itt is széles a skála az elefánt műtéttől a keleti harcművészetig. 

Az utolsó fejezet 26 kombinációjának bemutatása.  

November 18-i halála előtt Péter még a kezében tarthatta a hivatalosan pár nappal később megjelent könyvet. A könyv Péter lánya, Orsi támogatásával jelent meg. Az első 100 példány hamar elfogyott, már nyomják a következő 100-at. 

Négyesi György