Kokain helyett sakk

Kokain helyett sakk

2015 júniusában Mirko Trasciatti Fide mester felkérést kapott arra, hogy oktasson sakkot Spoleto (Olaszország) kiemelt biztonsági kategóriájú börtönében. Amikor első nap megállt a börtön előtt és felnézett arra az épületre, amelyet addig csak filmekben látott, akkor bizony megremegett a lába.  Beérkezve valódi bűnözőkkel  nézett szembe, és megkezdte az oktatást.

Kiderült, hogy egy olyan helyen, ahol minden nap olyan mint a másik, az unalom borzalmas ellenség, és a sakkra is csak azért jöttek, mert:

„Mi mást csinálhatnék?”

Alkalom alkalmat követett, és ahogy a tanítványok és az oktató megismerték egymást lassan megtört a jég. Kiderült, hogy a sakknak pozitív hatása van a rabokra. Az első az volt, hogy amikor a cellájukban a kapott házi feladatokon töprengtek könnyebben elviselték a végtelennek tűnő idő múlását. A fájdalom, amit a szeretteiktől való elszakítottságuk okozott picit tompábbá vált.

„Amíg a feladatokra koncentráltam, addig sikerült kiszakadnom a gondolatoknak abból a börtönéből, amit a rab élet kényszerít a ránk.”

A sakk vált a számukra azzá az eszközzé, ami kiszakítja őket a rutinból, és kiemeli őket abból a helyből, ahol vannak.

„Amikor a sakkra fókuszáltam, akkor megfeledkeztem minden másról. Ez a csodálatos játék megváltoztatta az idő minőségét.”

„Mióta az eszemet tudom mindig is a drogok vonzottak – különösképpen a kokain, és az ahogy a gondolataimat felpörgeti. Csatlakoztam én korábban terápiás elvonó csoportokhoz is, de most van először az, hogy nem az a frenetikus hatás érdekel, amit a kokó nyújt, hanem egy új magával ragadó gondolati világ.„

Mirko Trasciatti a sakk kurzus végén úgy döntött, hogy megrendezi az első FIDE rapid versenyt, amely egy börtön falai között zajlik. Megszerezte a börtön hatóságainak a támogatását, valamint az olasz Olimpiai Bizottságét is. A versenyre a börtönön kívülről „szabad” sakkozók is érkeztek. Ott volt Daniela Movileanu olasz női sakkbajnok, valamint Mirko Trasciatti senior nemzetközi mester is. A záróceremónián a börtönlakók és a hatóságok is ünnepélyesen megjelentek.


Amúgy a sakk a legtöbb büntetésvégrehajtó intézetben jelen van.

  • A New Jersey börtönben a fegyencek a Princeton egyetem tanulóival (ÉLŐ: 2000-2105) mérkőztek meg sakkban.
  • Orosz és USA börtönrabok Skype-on keresztül versengtek 2013-ban. (15,5-4,5-re az oroszok nyertek.)
  • 1960-ban Bobby Fischer a Rikers Szigeti börtön lakói közül 20-nak adott szimultánt, miközben a börtönzenekar játszott, és 2400 rab figyelte az eseményt.
  • 1971-ben és 1972-ben az USA-ban háromszor is megesett, hogy sakkozni kiengedett rabok megszöktek.

- A börtönőrök azért szeretik a sakkot, mert a rabok addig "nyugton vannak".

- A börtönpszochológusok támogatják a sakkozást annak személyiségfejlesztő hatásai maitt.

- A fogvatartottak pedig legalább sakk közben érezhetik azt, hogy valamilyen mértékben kézben tartják, sőt irányítják azt, ami velük történik.

Sokatmondó börtönsakk portrékat ezen a linken lehet találni: http://www.oliverfluck.com/category/prison-chess/