Ki is ez a Caruana?

Ki is ez a Caruana?

Az amerikai születésű, de erősen olasz kihívója Carsennek.

Fabiano Luigi Caruana az USA-ban Miamiban született 1992-ben. (Két évvel Carlsen után.) Brooklynban nőtt fel.

Ahogy ő mondta egy intrjúban:

„5 évesen kezdtem sakkozni, és hamarosan a tanárom javasolta a szüleimnek, hogy tegyenek hangsúlyt a sakkozásomra. Gyerekkoromban hobbi volt a sakk, és csak később vált professzionális tevékenységgé.”

2005-ben 12 évesen a szülei Olaszországba költöztették.

A nagymesteri címet 2007-ben kevéssel 15. születésnapja előtt érte el, és ezzel a mindenkori legfitalabb amerikai nagymester lett – valamint a legfiatalabb olasz is. (Viszonyítás képpen: Carlsen 13 év és 148 naposan lett nagymester. Caruana előtt a legfiatalabb USA nagymester Hikaru Nakamura volt.)

2007-ben Budapestre költözött, és egészen 2010-ig itt tanult. Részt vett az Első Szombaton is. (Ebben is hasonlít Carlsenre. smiley )

2010-ben Svájcban folytatta tanulmányait.

2014-ben érte el saját eddigi rekordját, 2844-es értékpontszámot.

2015-ben visszatelepült az USA-ba.

2016-ban az USA olimpiai csapatát az első táblán képviselte, és megnyerték az olimpiai aranyérmet. Sok szép győzelem van mögötte, mint például a 2017-es London Chess Classic megnyerése, vagy a 2018-as Kihívók Versenyének első helye.

A legtöbb igazán jó fiatal sakkozóhoz hasonlóan eleinte igen agresszíven játszott. Ahogy visszaemlékezett: „Állandóan támadtam, imádtam tisztet áldozni, hogy a király közelébe kerülhessek. Sokáig ez volt a játékstílusom, mígnem feljebb léptem, és kiderült számomra, hogy nem lehet mindig direkt támadással nyerni.”

Carlsenről ezt nyilatkozta: „Bizonyos pozíciókban nem lehet versenyre kelni vele. Bizonyos gyalogszerkezeteket olyan precízen kezel, mint egy gép. És vannak megnyitásai, amikre csak annyit mondok, hogy én olyat nem tudok. De vannak pozíciók, amikben nem mozog otthonosan. És csakúgy mint minden sakkozó, van úgy, hogy ő sem képes magabiztosan játszani.”

Fabiano Caruana kettős USA-Olasz állampolgár. A FIDE tagsága szerint 2005-2015 időszakban olasz színekben versenyzett, majd 2016-tól amerikai színekben.

Beceneve Fabi.

Mintha kicsit hasonlítana Harry Potterre!?

A sakk marketingjének szempontjából szerencsés, hogy teljesen új kihívója van Carlsennek, egy olyan nagy tudású szupernagymester személyében, aki maga is kiváló világbajnok lehetne, és aki mögött egy nagy ország áll, nagy pénzzel. Izgalmas nagy esemény lesz a novemberben kezdődő világbajnoki párosmérkőzés.

Caruana: "Remélem, hogy a sakk még népszerűbb lesz az USA-ban és Olaszországban. ... Remélhetőleg az, hogy én játszom Magnussal Londonban hozzátesz ehhez egy picit."

És ilyen az amikor áll egy fogadást, még ha az hidegzuhanyt jelent is:

És íme egy viláámparti bizonyítandó, hogy van esélye Carlsen ellen:

Érdemes likeolni a FB oldalunkat: https://www.facebook.com/Magyar-Sakkvil%C3%A1g-113678382036214/?ref=settings