Kaszparov második napja

Kaszparov második napja

Kaszparov: „Az elmúlt 12 évben, amíg nem versenyeztem, nem szalasztottam el annyi lehetőséget, mint tegnap 15 lépés alatt.”

Tegnap Kaszparov első ellenfele, Aronian szerint ellenfele határozottan agresszívebben játszott már, és így már győzelmi esélyei is vannak.

És valóban, Kaszparov nagyon közel állt ahhoz, hogy megszerezze első győzelmét Aronian ellen, de időhiányos helyzetében végülis döntetlenben egyeztek ki.

A parti: http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1883760

Majd következett a játszma az orosz Nepomniachtchi ellen, aki most a hatodik forduló után az élen áll, fél ponttal megelőzve a mögötte jövő 4 fős csoportot. Kaszparov a legmodernebb elmélet szerint 5.h4!?-t lépett. „A legagresszívebb lépést választottam. Tudja, igazi küzdelmet akartam mindenki szórakoztatására.”.  És valóban, a verseny eddigi legélesebb középjáték állása alakult ki … Amiből Nepomniachtchi jött ki győztesként.

„Remélem tudok aludni éjszaka. Hogyan adhattam fel az e6 gyalogot? Azt a gyalogot, amelyik eldönthette volna a játszmát.” - nyilatkozta Kaszparov.

A játszma után olyan hangosan elemezték ők ketten orosz nyelven partijukat, hogy a versenybírónak lángoló pallossal kellett kikergetnie őket a versenyteremből – vagy legalábbis csendre kellett intenie őket.

A parti: http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1883765

Nepomniachtchi nyilatkozata: https://www.youtube.com/watch?v=Asxn16fI5ig

Harmadik játszmáját nem más, mint régi riválisa Anand ellen játszotta, aki tudatosan olyan vágányra terelte a megnyitást, amiről úgy gondolta, hogy Kaszparov ellen esélyesebb. Azonban szép küzdelem után ez is egy újabb döntetlen lett.

A parti: http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1883770

Kaszparov: „Túl demokratikus voltam ma. Számos jó lépést tettem, de elosztottam őket a játszmák között, ahelyett, hogy koncentráltam volna őket.”