Isle of Men 2018

Isle of Men 2018

Az idei Isle of Men Nemzetközi nyílt Sakkversenyen akár 174 résztvevőt is fogadni képesek. A rangos esemény vonzereje óriási, már csak azért is mert 137 500 angol font az összdíjazása. Ebből 50 000 az első helyezetté, 25 000 a másodiké, és 12 500 font a harmadiké.

A verseny holnap kezdődik, és oktober 20-28 között zajlik.

Tavaly Magnus Carlsen nyerte a versenyt, amit mindenki természetesnek is vett, egyértelműen következtetve abból, hogy néhány száz évvel korábban már Magnus norvég király egyszer meghódította a szigetet. Idén viszont Carlsen távol marad, mert a világbajnoki párosmérkőzésre készül, amely November kilencedikén kezdődik, 12 nappal eme verseny után. Érdekes, hogy éppen mostani kihívójával, Fabiano Caruanával játszotta tavaly a végső összecsapást itt az Isle of Men versenyen.

Az idei versenyre Caruana korábban részvételi szándékát jelezte, nemrég azonban mégis inkább visszamondta. Kimondottan a világbajnoki párosmérkőzés közelségével indokolta a visszalépését. Ez különös és sokatmondó. Korábban, amikor jelentkezett, fontosabbnak tartotta a fenti pénzdíjak valamelyikének megszerzését. Most azonban már komoly esélyt ad magának Carlsen ellen, és minden erejével a nagy összacsapásra készül.

A részvevők élbolya: Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave, Anish Giri, Vladimir Kramnik, Wesley So, Viswanathan Anand, Alexander Grischuk, Hikaru Nakamura, Sergey Karjakin, Radoslaw Wojtaszek. Nem rossz mezőny, ugye? És ezen felül még tízen vannak 2700 felett mint például Boris Gelfand, Nigel Short, és az angol bajnok Mickey Adams. A magyar résztvevők: Rapport Richárd, Almási Zoltán, Lékó Péter. Sok más ifjú tehetség között a híres indiai Rameshbabu Praggnanandhaa és a német Vincent Keymeri s a nyílt verseny résztvevői között van.