Interjú Rapport Richárddal és feleségével Jovanával

Interjú Rapport Richárddal és feleségével Jovanával

A Chess24 egy komoly interjút közölt Rapport Richárddal. Ebből közlünk szabad fordításban részleteket.

A 20 éves Rapport Richárd a világ elsőszámú junior sakkozója 2752-es játékerővel a világranglista 16. helyén áll. Felesége Jovana, akivel nemrég házasodtak össze.

Jovana: 2012-ben ismerkedtünk meg a görög junior bajnokságon, majd lassan a helyükre kerültek a dolgok, és a kapcsolatunk 2013-ban kezdődött. Most, hogy megházasodtunk, nem érzek nagy változást, talán azért mert már két és fél éve együtt élünk.

Jovana arra a kérdésre, hogy átigazol-e a magyarokhoz: Ki tudja? A Magyar Sakkszövetség jobban működik, és a női sakkra nagyobb figyelmet fordítanak. De még alaposan nem gondoltam át.

Richárd így reagált arra a felvetésre, hogy szokatlan megnyitásokat játszik: Valójában véletlenszerűen játszom meg megnyitásokat, és nincs mögötte filozófiám.

Richárd elmondta, hogy nincs szponzora, nincs edzője.: A megélhetésük teljesen a sakktól függ, így nincs annyira jelen a sakk játékossága és felfedezésének érdekessége. Ráadásul a házasságkötésünkkor úgy döntöttünk, hogy teljesen a saját lábunkra állunk, így a család támogatásáról is lemondtunk. Nehezíti a helyzetet, hogy csak normál ellenfelekkel tudok játszani normál versenyeken, és nem jutok hozzá, hogy nagyobb játékerejű ellenfelekkel küzdhessek meg. A legtöbb játékoshoz hasonlóan egy szponzorra lenne szükségem. Akkor tudnék tovább fejlődni, és esetleg a világbajnok kihívójává válni.

A teljes interjú angolul: https://chess24.com/en/read/news/richard-rapport-i-don-t-really-have-any-support