Igazi botránnyá dagadt a rövidnadrág incidens

Igazi botránnyá dagadt a rövidnadrág incidens

Hivatalos állásfoglalások tömege pro, és kontra

Idézzük fel az esetet: Anton Kovaljov a Sakk Világkupán 3 napig minden nap ugyanabban a térdet elfedő rövidnadrágban jelent meg – és senki nem szólt neki érte, hogy probléma lenne. A harmadik forduló első játszmájára megérkezve a nadrágja azonnali lecserélésére szólította fel őt Zurab Azmaiparashvili szervező, de Kovaljov megtagadta a nadrágcserét és távozott. Így további játék nélkül kiesett.

Később Kovaljov a Facebbok oldalán többször kiírta, hogy lecigányozta őt Azmaiparashvili – a rövid szóváltás közben háromszor is.


Azmaiparashvili nyílt levelet jelentetett meg az incidensről. Ebben leírja, hogy  ő már 20 millió dollárt kalapozott össze a sakk ügyének. Szerinte a média figyelme is nagyon fontos, és a privát szponzorok jelenléte is létfontosságú. A nem megfelelő viselet pedig mindkét érdeket sérti. „Ez nem egy helyi verseny, és nem egy ifjúsági esemény.” – írja. „Amennyiben a vita hevében nem megfelő szavakat használtam, akkor Kovaljov elnézését kérem, most így e levélen keresztül is, és ha úgy adódik személyesen is. És várom, hogy Kovaljov is elnézést kérjen a verseny szervezőivel szemben tanúsított tiszteletlenségéért.”


Kovaljov, aki a médiának nem volt hajlandó nyilatkozni, a Facebook oldalán írta, hogy 3000 dollár veszteséget okozott számára a visszalépése, valamint elesett a a díjak megnyerésének lehetőségétől is. Ezen felül, mint írta, nem érti, hogy napokig ugyanabban a nadrágban sétálgatott a teremben, és soha senkinek nem okozott gondot a viselete. Aznap Tomasz Delega versenybíró lépett először ida hozzá, és határozottan felszólította a nadrágcserére. Az ezután következő Azmaiparashvilivel lezajlott vitájáról azt írta, hogy először azt kapta, hogy úgy néz ki, mint egy cigány, majd később azt, hogy „Mert te egy cigány vagy!” Erre Kovaljov ott állt sokkolva, és nem tudta, hogy mit tegyen, hogyan reagáljon. „Igyekeztem nyugodt maradni, és tiszteletteljes, amíg átgondoltam, hogy mit tegyek.” Aztán távoztam. Zurab tovább provokált engem, és megismételte a szitkokat. "Én úgy döntöttem," - írta Kovaljov - "hogy részemről a méltóság magasabbrendű a pénznél, és a dicsőségnél.


Hal Bond, a kanadai FIDE képviselője szintén nyílt levelet intézett a FIDE-hez, melyben leírja, hogy a kanadai versenyző gyalázatos kezelése ellen tiltakozik. Az öltözködési szabályok megsértése mellett egy másik probléma Azmaiparashvili úr viselkedése volt, aki szembe ment a FIDE normákkal és szabályokkal. A következő FIDE Etikai Bizottsági ülésen fel fogja vetni a témát.


A FIDE helyettes elnöke Georgios Makropolous hivatalos válaszában védelmébe vette Azmaiparashvilit, mert helyesen járt el, és a megfelelő viselet a tisztelet megjelenítője a szponzorok és a szervezők felé. Valamint kitért arra, hogy ha ilyen Azmaiparashvilihez hasonló emberek teremtenék elő a sakk támogatási költségeit szerte a világon, akkor mennyivel jobban állhatna a sakk ügye.


A Professzionális Sakkozók Szövettsége szintén nyílt levélben foglalt állást. Szerintük: „semelyik sakkozó sem kezelhető ilyen méltánytalan módon, és a FIDE nem megfelelően reagált a helyzetre.” És hogy még cifrább legyen a helyzet: „Azmaiparashvili egyszerre volt szervező, és annak a bizottságnak az elnöke, amelyik a bírók és a szervezők hibáinak orvoslására hivatott. Vagyis a FIDE a hibás ennek a két státusznak az érdekütközéséért."


Vlad Drkulec, a Kanadai Sakkszövetség elnöke is beszállt a levélháborúba. Felvetette, hogy Azmaiparashvili maga is megjelent már halásznadrágban versenyen nem más mint a világbajnok Magnus Carlsen és a női világbajnok Nona Gaprindashvili társaságában. Kovaljov látta ezt az öltözködési módot, és ezért gondolta azt, hogy ez megfelelő.

Drkulec szintén felvetette, hogy Levon Aronian ugyanazon a versenyen színes cicás pólóban játszott, és azzal senkinek nem volt gondja. „Ha ezek után a FIDE az öltözködési kódra hivatkozva helyénvalónak tartja az eseményeket, akkor az nevetségesnek tűnhet egy külső szemlélő számára. Ha pedig a pozitív média visszhang a fontos, akkor, szögezzük le, ennek pont az ellentettjét érték el.”


Az incidens további mélysége a generációk közötti ütközés. Anton Kovaljov a saját korosztályának megfelelő elfogadott nyári divat szerinti viseletben volt. Tehát nem csak elfogadott, hanem trendi is volt a nadrág. smiley

És tegyük fel a kérdést: vajon Azmaiparashvili gyűrött, kopott farmerja elegánsabb volt, és jobban illett az esemény nívójához?

Most komolyan.  smiley