Fischer edzője William Lombardy

Fischer edzője William Lombardy

Elhunyt Fischer edzője William Lombardy (William "Bill" James Joseph Lombardy, December 4, 1937 – October 13, 2017).

Az első amerikai aki megnyerte a Junior Sakkvilágbajnokságot -- olyan elképesztően magas pontszámmal, amit azóta sem tudtak megismételni.

1960-ban ő vezette azt az amerikai csapatot, amely megverte a Szovjetúnió csapatát a Diákok Sakk Csapat VB-jén -- melyen a későbbi világbajnok Borisz Szpaszkijjal szemben is győzedelmeskedett. 11 győzelemmel, két döntetlennel, vereség nélkül vezette győzelemre az USA csapatát.

És bár elnyerte a nagymesteri címet, később mégis Fischer árnyékába került, akihez az összes szponzori pénz vándorolt abban az időben az USA-ban. Fia, Raymond Lombardy szerint édesapja világbajnokká is válhatott volna, ha Fischer nem lép színre. Lombardy azonban nem volt sem sértődött, sem haragos e miatt, amit az is mutat, hogy szinte testvéri barátság fűzte Fischerhez.

A családjában senki nem sakkozott. A 10 éves szomszéd fiú tanitotta a 9 éves Billt sakkozni. Érdekes, hogy a legtöbb csodagyerek taktikai képességei révén tűnik ki az elején, azoban Lombardy a kezdetektől fogva hosszú távú stratégiákban gondolkozott, és igen jó stratéga volt.

14 évesen lett mester, és 16 évesen, addigi legfiatalabbként, már megnyerte New York állam bajnokságát.

1960-61-ben az USA bajnokságán a második helyen végzett - Fischer mögött - amivel kvalifikált a világbajnoki cím felé vezető út következő lépcsőjére. 1962-ben azonban már elkötelezte magát a papi hivatás mellett. Az egyházi hierarchiában is sokra vitte: 2001-2006 között Washington állam érseke volt. Az egyházat végülis otthagyta, mert túlzottan pénz és vagyonorientáltnak találta.

Bobby Fischert először annak 11 éves korában oktatta sakkra. Később 1972-ben Fisher elnyerte a jogot, hogy a regnáló világbajnok Szpaszkíj kihívója legyen. Ekkor Fischer felkérte Lombardy-t, hogy a függő játszmák elemzésében legyen a segítségére, amely felkérést Lombardy el is fogadta. Az évszázad mérkőzéseként elhíresült összecsapás 21 játszmájából 14 lett függő.Fischer végülis nyert, és így övé lett a világbajnoki cím.

Az egyház és a bíborosi állás elhagyása után Lombardy sakkoktatásból élt meg. De egy idő után már nem bírta fizetni a lakásának a bérleti díját, amiről egy The Times cikk is írt 2016-ban. https://www.nytimes.com/2016/03/15/nyregion/an-end-to-a-chess-grandmasters-eviction-battle-could-be-near.html

Különleges sakktanulási módszere volt, hogy a tudását nem könyvekből, hanem sakkjátszmákból szerezte.