Egy nem mindennapi sakkozó: A szexvallást alapító Aleister Crowley

Egy nem mindennapi sakkozó: A szexvallást alapító Aleister Crowley

A szexvallást alapító Aleister Crowley nem mindennapi sakkozó volt. Ígéretes sakktehetségként indult, de a sakkozó életút helyett valami misztikusabbat választott.

Aleister Crowleyt (1875-1947) legtöbben az általa tervezett Thoth tarot-pakliról ismerik.

Fiatal korától kezdve sok mindennel foglalkozott, a bölcsésztudományoktól kezdve a hegymászáson át az alkímiáig és a keleti tanításokig. Spirituális érdeklődésének gyökerei vallásos neveltetésének is köszönhetők. Szülei egy szekta tagjaként a vallást nagyon is szigorúan vették, és Crowley a későbbiek során is elkötelezett maradt a metafizika iránt.

A sakkal egészen fiatalon, hatévesen találkozott, és könyvekből tanulva fejlődött odáig, hogy gimnazistaként már versenyeken is indult. Több győzelmet is aratott, melyek alapján valódi tehetségnek kiáltották ki.

Egyetemi évei alatt is gyakorolta az agysportot, és már az országos bajnokságot vette célba azzal a vággyal, hogy előbb-utóbb világbajnok lesz. Napi két órát gyakorolt és ezzel feljutott arra a szintre, hogy legyőzte Henry Birdet, sőt egy vakszimultánban Joseph Henry Blackburnet is. A következő Capablancának tartotta magát, vagy még jobbnak. Aztán hirtelen elfordult a sakktól.

A chessgames.com-on három játszmáját tartják nyilván:

 - Blackburne - A Crowley

 - E Spencer-Churchill - A Crowley

 -  A Crowley - N Whitaker

http://www.chessgames.com/perl/chessplayer?pid=131219  )

A törvény könyve

Nem sok idő kellett, hogy új életcélt találjon. 1904-ben egy egyiptomi utazása során olyannyira megérintették az ott megtapasztalt spirituális élmények, hogy egy szellemlény hangját kezdte hallani, aki magát Hoor-paar-kratnak, a Hallgatás ura miniszterének nevezte, és úgymond lediktálta neki azokat a tanokat, melyek később Crowley gondolatrendszerének alapjai lettek. A jegyzetekből született meg az okkultista A törvény könyve című írása, mely Thelema nevű vallásának egyik alapokmánya lett.

Megjegyzem, ha nekem mondana tollba valamit egy szellem, az az én életemet is rendesen megváltoztatná. wink

Thelema kolostora

Tanainak hamar híveket szerzett, és 1920-ban kolostort is alapított a szicíliai Cefalu városában, ahol a lakók bizonyos szabályok betartásával haladhattak előre a lelki fejlődés útján, magasabb sorsuk beteljesítése és egyéni életművük létrehozása felé, mígnem 1920-ban Mussolini kiutasította őket Olaszországból.

Akarat, szeretet, szex

Nagyjából ezzel a három szóval lehetne összefoglalni életfilozófiájának lényegét, mely szerint az emberi akarat az istenivel együtt segít abban, hogy valaki kibontakoztassa a sorsát, és ehhez a legnagyobb segítséget a szexualitás adhatja. Azt vallotta, hogy az orgazmus misztikus pillanatában felszabaduló különleges energiák segíthetnek az ember átalakulásában, a vágyak valóra váltásában és az akarat beteljesítésében egyaránt.

Crowley célja egy mindent átfogó spirituális, metafizikai rendszer kidolgozása volt. A módosult tudatállapot eléréségez drogokat használt. A tudatmódosítószerek felhasználásában olyan nagy tudásra tett szert, hogy egészen a hatvanas évekig nem is haladták meg. Végül ha valami, akkor a drogok teljesen eltávolították a sakktól.

Forrás: femina.hu