Drámai harmadik nap – Kaszparov kezében a bástyával  ránézett és azt mondta: Sorry.

Drámai harmadik nap – Kaszparov kezében a bástyával  ránézett és azt mondta: Sorry.

Kaszparov a tegnapi első játszmáját David Navara ellen először megnyerte, majd elveszítette. Így összességében ezzel csak Navara szerzett pontot.

Most először ezen a versenyen1.e4-el nyitott, majd 4.Hc3, 5.g4 varit játszotta a Caro-Kann ellen – amit egyszer még Karpov ellen is bevetett 2001-ben. A játszma folyamán később is felmerült Karpov neve, amikor Kaszparov egy ígéretes középjátékból szándékosan egy nyerhető nyugodtabb végjátékba vezető folytatást választott – pont mint ahogy Karpov szokta anno. Yasser Seirawan: „Oly’ sok visszhangját látom Kaszparov játékában Karpovnak.” Navara a vesztett állásban a végsőkig küzdött, mígnem 49.Hc6+?? hiba Kaszparov részéről megpecsételte a játszmát. Íme a szívet fájdító parti:

Parti 1: http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1883776

A következő játszma táblájához csak nagy nehézségek árán vonszolta magát oda "Nagyfőnök". Valószínűleg az előző veresége miatt gyötrődött, és teljesen elveszítette a kontrolt az ideje felett. Ellenfele ezért időre kezdett játszani, és lépésismétlések után is tologatta még a figurákat … mígnem, egy olyan helyre tette a bástyáját, ahol Kaszparov futója leütötte. Elképesztő hiba ilyen szinten. A vietnámi nagymester elhagyta a versenytermet, leült a klub szobában, ahol még negyedórával később is a semminek ugyanarra a pontjára meredt. Később azt nyilatkozta, hogy Kaszparov kezében az ajándék bástyával  ránézett és azt mondta: „Sorry.”

Parti 2: http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1883786

A harmadik partit a feltörekvő ifjú titán Fabiano Caruana ellen vívta. A megnyitásban ismét elúszott időben, Caruana szerint: „Az volt az érzésem, hogy nem igazán magabiztos. Bár az állás egyenlő volt, de úgy tűnt, hogy nem igazán szereti.” És ennek megfelelően lassan valóban hátrányba is került, ráadásul a nem megfelelő időgazdálkodás miatt egy végjátékban, amit még tarthatott volna, végülis vesztett.

Parti 3: http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1883791

Kaszparov a vészkijáraton keresztül távozott, és a klubbszobában sem mutatkozott többet. Valljuk be, még a győzelemmel együtt sem volt ez az ő napja.

És íme a rapid verseny végeredménye:

Megeshet, hogy ez a vég csak a kezdet. Elvégre következik a verseny villámsakk része, amiről Aronian ezt nyilatkozta:"Kaszparov egy kicsit szégyellős még. Úgy értem, sakkvonatkozásban. Nem lépi meg a nyilvánvaló lépéseket. Túlzottan kontrollálni akarja a játékát. És ez nem szokott jó eredményhez vezetni. Úgy vélem, hogy a villámsakkban szabadjára engedi majd magát, és szép győzelmeket fog aratni."