Danzhou Super-GM

Danzhou Super-GM

Július 9 és 18 között Kínában lezajlott a Danzhou Super-GM verseny, melynek különlegessége a döntetlen-ellenes szabályrendszere volt. Döntetlen ajánlatot tenni tilos volt, kivéve elméleti remi esetén, illetve a versenybíró jóváhagyásával. Ha lépésismétléses remi történt az első 15 lépésben, akkor a partit újra kellett játszani. Ha ismét 15 lépésen belül remiztek, akkor mindkét fél veszített. Mindezen szabályok ellenére a partik döntő többsége döntetlen lett. Az eredmények itt találhatók: https://www.chessbomb.com/arena/2017-8th-danzhou-super-gm

A verseny győztese a 18 éves Wei, Yi lett, aki jelenleg a 17. a világranglistán, és aki fiatalabban érte el a bűvös 2700-as határt, mint Carlsen. A Danzhou tornát kimondottan a kínai sakkozók krémjének szervezték, ahova a nagyvilágból is meghívtak számukra erős ellenfeleket. Vagyis ez a verseny tudatos fejlesztése a kínai sakkozóknak. A verseny összdíjazása 60 000 dollár volt, amiből 20 000-t kapott a győztes.

Yi Wei 16 évesen vált híressé, amikor addigi legemlékezetesebb játszmáját az évszázad partijának kiáltották ki – nem laptalanul. Gyönyörű támadásban, sorozatos áldozatokkal vitt véghez egy fergeteges matt-támadást.

Az évszázad játszmáját a következő hírünkben jelenítjük meg.