Carlsennél 500 ELO-vel erősebb játékosok versenye kezdődik holnap

Carlsennél 500 ELO-vel erősebb játékosok versenye kezdődik holnap

Holnap kezdődik egy olyan párosmérkőzés, amelyen mindkét résztvevő Carlsennél több száz ÉLŐ-vel erősebb. A TCEC 9 a számítógépek aktuális csúcsversenye, amelyben a 3 első fázis már lezajlott, vagyis a részvevők előszelektálása megtörtént, és eljutottak a szuperdöntőig, ahol a verseny két legjobbja vív párosmérkőzést. Ez a két kimagasló program pedig a Stockfisch és a Houdini 5! A Stockfisch évek óta fix résztvevője a döntőnek, és hosszú ideje minden alkalommal a Komodoval kettesben játszották le az elsőség kérdését, úgy hogy hol az egyik, hol a másik nyert. Velük ellentétben a Houdini megakadt a fejlesztésben, és sokáig nem jött ki új verzióval. Most viszont jött, látott és rögtön szuperdöntős lett. Igen szép teljesítmény. És bár annyi játszma nem történt, amennyi már megbízhatóan megmutatná a programok játékereje közötti különbséget, de a 3. fázis eredményéből tényleg az sejlik ki, hogy a Komodo valóban leszorult a harmadik helyre. Hogy ez mit jelent? Felfoghatatlan nüansznyi különbséget, ugyanis ezek a programok már 3300+ ÉLŐ-vel rendelkeznek. Viszonyítva ezt Carlsen 2853-ához, a különbség cirka 500 pont. Felfoghatatlan, ugye? Carlsentől lefelé hányadik lehet a 2853-500=2353-as értékponttú játékos?

Aki élőben szeretné követni a TCEC játszmáit, vagy a már lejátszottakat visszanézni, annak javaslom a verseny honlapját: http://tcec.chessdom.com/

A szuperdöntő első játszmája holnap pénteken 20:00-kor kezdődik. Akkor pörögnek fel a gépek ventillátorai, és a játszma végéig maximális fordulatszámon is maradnak. Olyan hardveren zizegnek majd, amilyen még nem volt. Csordultig pakolva processzorokkal és memóriával, ami mind a minőségi játszmák záloga.

Horváth Gyula