Carlsen nyerte a Grand Chess Tour versenysorozatot

Carlsen nyerte a Grand Chess Tour versenysorozatot

Az utolsó körben Aronian legyőzésével Carlsen lett az abszolút győztes.

Véget ért a Grand Chess Tour utolsó állomása is a London Chess Classic. A londoni győzelmet Caruana szerezte meg. Ehhez a vele azonos pontszámot elérő Nepomniachtchi-t kellett legyőznie a verseny végén villámjátszmákban. Ők ketten végülis egyenlő arányban osztoztak a pénzdíjon, és mindketten 62 500 USD-vel lettek gazdagabbak.

Anand a 48. születésnapját ünnepelte a záró forduló napján. Mégis beleszaladt egy vereségbe So ellen. A dolog úgy történt, hogy Anand egy nyugis olasz változatot választott, de éppen azt, emellyel So elmélyülten foglalkozott az elmúlt időszakban, amidőn az új ChessBase DVD-n dolgozott. Így So-nak duplán megérte a a ChessBase-nek dolgozni. cheeky  So nyilatozta, hogy ez már a sokadik alkalom, amikor különböző ellenfeleket éppen a születésnapjukon ver meg. Nem túl jó érzés olyankor versenyezni, amikor az ember ünnepelni szeretne.

Cralsennek egy döntetlen is elég lett volna a teljes Grand Chess Tour versenysorozat megnyeréséhez. Így amikor Aronian döntetlent ajánlott neki, akár el is fogadhatta volna. De nem tette, hanem megszerezte a teljes pontot. Jól jöhet még ez a lélektani fölény, ha úgy alakul hogy Aronian lesz a kihívója. A partiban először Aronian állt sokkal jobban, majd elolvadt az előnye, és ha akkor ajánlott volna döntetlent, akkor kiegyezhettek volna. De tovább feszítette a húrt, és a végjátékban egyértelműen Carlsen bizonyult jobbnak. A teljes Grand Chess Tour-on Carlsen nem egészen pontosan $245,427-t gyűjtött be. Megéri a világ legjobbjának lenni. yes smiley