Carlsen a Világkupán – Befolyásolni tudja, hogy ki legyen a kihívója

Carlsen a Világkupán – Befolyásolni tudja, hogy ki legyen a kihívója

A közelgő World Cup Grúziában, Tbilisziben kerül megrendezésre szeptember 2-27 között. Mint arról korábban már hírt adtunk ( https://sakkvilag.hu/uj-hireink/Meg_az_is_megeshet_hogy_Carlsen_lesz_a_sajat_kihivoja ), a verseny egyik fontos célja a viágbajnok kihívóinak szelektálása. Carlsen úgy döntött, hogy elindul rajta. Már 2015-ben is fontolgatta, de most tényleg benevezett.

 „Eddig nem volt igazán megfelelő számomra az időzítés, meg más sem – ami részben tényleg így volt, részben pedig csak kifogás volt részemről. Ezúttal már év elejétől szándékomban állt elindulni rajta, és valamikor, talán májusban, el is döntöttem.” – mondta Carlsen, és azt is elmondta, hogy miért indul el: „Az ok, amiért a világbajnokok soha nem indultak el ezen a versenyen, az az, hogy nem kellett nekik. Ami engem illet, én akarok ott játszani. Ez egy érdekes verseny. A formátuma kiváló, vagyis az hogy a klasszikus és a gyorsabb sakkozási képességek vegyesen vannak jelen benne. Azonkívül, a világ legjobb sakkozói ott lesznek rajta, és én velük akarok versenyezni – függetlenül attól, hogy ez világbajnoki esemény, vagy sem. ”

Carlsen egyetértett vele, hogy bizony ez egy hangsúlyos döntés, részt venni a saját kihívójának a kiválasztási folyamatában.

„Igen, ez furcsa. De számomra nem az a furcsa, hogy úgy döntöttem, hogy részt veszek, hanem az, hogy ezt a szabályok megengedik.  De mivel ilyen a szabály, én bemegyek ezen a kiskapun egy érdekes élmény kedvéért. Az év egyik legrangosabb versenyén fogok részt venni.  Mindig is követtem ezt az eseményt, és bántam, hogy nem vagyok ott. Az egyik kedvenc versenyem a kezdetektől fogva. A gyorsított összecsapásokkor történő izgalmas fordulatok miatt például a 2015-ös döntő lenyűgöző volt. Része akarok ennek lenni.”

A World Cup-ot kétévente rendezik meg 128 résztvevővel 7 fordulós kieséses rendszerben, amit döntetlenek esetén rapid és blitz összecsapásokkal döntenek el. Az élen végző két játékos kvalifikál a világbajnokjelöltek 2018-as versenyére. Ez lesz a sakktörténelem legnívósabb Világkupája, a 15 éllovas sakkozó részvételével.

Vajon ki volt az a 129-dik résztvevő, aki Carlsen indulása miatt kiszorult a lista alján? Akárki is volt, ilyen nívós mezőnyben vajmi kevés esélye lett volna a világbajnok elleni kvalifikálásra. Vagyis Carlsen puszta indulása még nem befolyásolja érdemben a kihívójának a személyét. Viszont akiket ő kiejt, azokat a sakkmatadorokat nem biztos, hogy más is kiejtené. Néhány név azok közül, akikkel Carlsen szembekerülhet, és akiket sorra kiejthet: Maxime Vachier-Lagrave, Alexander Grischuk, Peter Svidler, Anish Giri, Levon Aronian, Sergey Karjakin.

Nagy nevek, akik „megússzák”, hogy Carlsen kiejthesse őket, úgyanis a másik ágon küzdenek a döntőbe jutásért: Wesley So, Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Vishy Anand.