Beindul a várva várt Zalakarosi Sakkfesztivál

Beindul a várva várt Zalakarosi Sakkfesztivál

A FIDE honlapján a 36. Zalakarosi Sakkfesztivált az év legnagyobb magyarországi sakkversenyeként hirdetik meg. Az esemény több versenyt is magában foglal: Nyílt Magyar Férfi és Női Országos Bajnokságot, valamint az U20-ast is.

Soha eddig nem látott számú versenyző adta le nevezését. A 309 nevező közül 132 az "A" csoportban fog játszani. Közülük 42 nemzetközi nagymester részvétele adja meg a nagy múltú Zalakarosi verseny különleges rangját. 29 ország, köztük India, Brazília, Ausztrália és a Fülöp-szigetek is küld sakkozókat a versenyre. A legmagasabb Élő-ponszámmal Rapport Richárd (2698) rendelkezik a résztvevők között. A mezőny nagyon erős, és több olyan sakkozó is van, aki néhány éven belül a világ legismertebb játékosai között lehet.

A verseny díjalapja 4 900 000-Ft.

Méltán neveztetik a főcsoport Sax Gyula Memorial-nak.

A B csoport (1800 – 2400) a Barczay László Memorial nevet viseli.

A torna főszervezője és egyben szakmai igazgatója Horváth Tamás. A viadal fővédnöke Novák Ferenc Zalakaros polgármestere, aki büszke arra, hogy a sakk révén Zalakaros híre eljut a világ minden pontjára. Az internetes közvetítés révén távoli országokban akár élőben is követik majd az itteni eseményeket.

Az esemény a Magyar Sakkszövetség és Zalakaros városának közös rendezvénye. A fesztivál kiválóan beleillik Zalakaros városának huszadik születésnapjának eseménysorozatába.

Az fesztivál időtartama: 2017. május 18 - 26.

Az esemény oldala: http://zalakaros.chess.hu/zk-hu/

A FIDE oldala: https://www.fide.com/component/content/article/4-tournaments/10043-36th-zalakaros-chess-festival.html

A versenykiírás: http://zalakaros.chess.hu/zk-hu/versenykiiras-2017/