Baku fura finomságai

Baku fura finomságai

A részvevők nagy többsége szerint ez a sakkolimpia volt valószínűleg eleddig a legjobb. És mégis…

1. Igazi bakui finomság volt a versenyzők számára biztosított étel.  Különlegességét mutatja a nagyszámú gyomorrontás, amely bearanyozta napjaikat.

2. Vérfagyasztó ízlés szerint  hűtötték a kristálypalotát a bakui sakkolimpia alatt – különösképpen az első napon. Talán nem is lehet a hideg országok és a melegebb öviek játékosoainak egyszerre a kedvére tenni?

3. A hotel mindössze 5 kilométerre volt a kristálypalotától, viszont a busz  75 perccel a fordulók kezdése előtt indult. Sokaknak ez kicsit hosszú unalmas és elvesztegetett időt jelentett.  

4. A tiebreak szabály áttekinthetetlensége okozta, hogy az ukrán csapat már megünnepelte a győzelmét, amikor egy órával (!) később kiderült, hogy az USA nyert. TANULSÁG: Megfelelő tiebreak szabállyal meg lehet nyújtani a verseny izgalmait még egy órával.

5. Érdekes volt a döntetlen szabály, amely lehetővé tette a játékosoknak, hogy adott esetben megkérdezhessék a csapatkapitányukat a lépésismétlésről. Mivel azonban a beszélgetés a versenybírók által érthetetlen nyelveken is zajlott, így akár egy lépés megtételéről is kérdezhette a játékos a csapatkapitányát.

6. Különösen furcsa ez az engedékenység a csalás elleni óvintézkedések tömegének a tükrében. A toll és óra tilalom nem volt újdonság. A csapatkapitányok könyvtilalmi szabálya viszont már új volt. Talán túlzásnak tűnik, de bevált. Nem vált be viszont a toalett szabály, amely kimondta, hogy a játékosoknak a versenybíróhoz kell menniük bejelenti, hogy WC-re mennek. Valahogy ez nem volt kompatibilis a gyomorrontások növekvő számával. Így Polgár Judit petíciójára válaszul megszüntették. Mindenki fellélegzett, és egyenes úton haladhatott a sürgős dolga felé.

6. Furcsának tűnő új szabály volt a kamerák teljes tilalma a játszmák alatt. Ez némelyeket felpaprikázott, mert a fotózás mindennapi tevékenységük. Bocs, de ismerve a mai technikát, én jogos szabálynak tartom. Még ennél is széleskörűbb irritációt okozot a játékosok játszma közbeni ellenőrzése. 30-40 véletlenszerűen kiválasztott játékost kizökkentettek az elmélyült játékból, és ők újra átestek az ellenőrzési procedúrán. Bármilyen hihetetlen, de egyszer találtak egy iPhone-t az egyik játékosnál. Így aztán biztosak lehetünk benne, hogy a zaklatásnak ez a módja létjogosultságot nyert, és a jövőben folyamatosan jelen lesz.

Érdekes, hogy a fenti kritikákat leginkább a FIDE számára fogalmazták meg a résztvevők, viszont a helyiek vendégszeretetével, végtelen segítőkészségével mindenki elégedett volt.