Anna Muzychuk: Kockáztassam az életem ?? - Ez még Iránnál is rosszabb.

Anna Muzychuk: Kockáztassam az életem ?? - Ez még Iránnál is rosszabb.

Kritizálják a FIDÉ-t a Szaúd-Arábiában rendezendő villám VB-ért.

A december 26-30 között megrendezendő rapid és schnell VB ismét felkavarta a kedélyeket a sakkozók világában. Pedig az öszdíjazás nem kevesebb, mint 2 millió dollár.

Hikaru Nakamura: „A tény, hogy bizonyos játékosok nem tudnak résztvenni, azt jelenti, hogy nem kellene VB-nek hívni.”

Anna Muzychuk: „A magas díjalap ellenére nem veszek részt Rijádban, ami azt jelenti, hogy elveszítem a világbajnoki címemet. Kockáztassam az életem, és viseljek egész idő alatt abayát? Mindennek van határa, és Irán már elég volt.”

Szaúd-Arábia messze van attól, hogy biztonságos ország legyen. 2016-ban 34 terrortámadás volt. Emberjogi szempontból pedig igencsak megkérdőjelezhető a helyzet. Idén is volt kivégzés ateizmusért. A női jogok helyzete pedig egy külön kérdés. Szigorú szegregálása van a nemeknek, és a nők mozgási joga erősen korlátozott. Például autót sem vezethetnek.

Konkrétan a sakkozók szempontjából fontos, hogy a versenyre nem utazhatnak be Iránból, Izraelből és Qatarból. Libanonból pedig igencsak problematikus.

Hikaru Nakamura felvállalta a fő szószóló szerepét a FIDE döntés ellenében. „Horror egy olyan országban rendezni egy sakkeseményt, ahol a legalapvetőbb emberi jogok sincsenek garantálva. Sakk az a játék, ahol a legkülönbözőbb emberek összejöhetnek, nem pedig az a játék, amely megosztja az embereket a vallásuk vagy az országaik szerint.”

A résztvevő illetve részt-nem-vevő sakkozók véleményei négy kérdéskörben foglalhatók össze

Kötelező lesz-e a nőknek hijabet vagy abejját viseljiük?

Mi lesz az iráni, izraeli, qatari és libanoni játékosokkal?

Milyen garanciák vannak a résztvevők biztonságára?

Mi a FIDE álláspontja Szaúd-Arábia emberjogi helyzetére vonatkozóan?

A FIDE sajtóanyaga szerint 177 résztvevőnek exkluzív minőségű szállást fizetnek a rendezők, sőt, még az utazási költségeiket is állják. Így valószínűsíthető, hogy ha esetleg nem mennek az élvonalbeliek Riádba, akkor is lesznek erős résztvevők.

Amit már tudunk: Carlsen tervezi a részvételt.