Analóg vagy digitális sakkórát vegyek?

Analóg vagy digitális sakkórát vegyek?

Az analóg sakkóra a hagyományos időtálló eleganciát hordozza, míg a digitális órák a modern idők kényelmét és lehetőségeit.

Egyszerűen fogalmazva az analóg sakkórában két vekker van, amelyeket egy mechanikus-billenős szerkezet irányít úgy, hogy hol az egyik, hol a másik járjon. A digitális sakkórában szintén megvan a billenős szerkezet, viszont az óra központi aggyával tudatja, hogy éppen melyik fél lép.

A sakkóra célja, hogy élvezetesebbé és kiegyenlítettebbé tegye a játékot azáltal, hogy időkorlátot szab mindkét fél gondolkozásának. Fontos tehát, hogy ránézésre tudjuk, mennyi időnk van még. Az analóg sakkóra esetén a mutató álllása jelzi az időt, viszont így  a parti végén már közelítő jelzést ad csak. Ezért feltalálták a piros zászlót, amit az utolsó percekben tolni kezd a nagymutató, így az idő szempontjából legkritikusabb fázisban vizuálisan jobban érzékelhető az idő múlása. Amikor a zászló leesik, akkor fogyott el az időnk. Ezért hangzik el sokszor a sakkasztaloknál, hogy „Leestél!”

Digitális óra precízen képes óra-perc-másodperc kijelzésére. Amikor kevesebb mint 1 perc van már csak hátra, akkor a másodpercek ismerete óriási előnyt jelent. Ez a fő érv, ami miatt a digitális órát ajánljuk inkább.

Annó, a digitális órák megjelenésével a sakkozók rájöttek, hogy a játék minőségét javítani lehet az új technika kiaknázásával. Így jelent meg a Bronstein, vagy a Fischer időkontroll, melyeknek fontos eleme, hogy lépésenként plusz időt adnak a játékosoknak - ez lehet 3 vagy akár 30 másodperc is. Így az idő fogytával sem kényszerül a sakkozó arra, hogy gondolkozás nélkül húzzon meg időzavarban lépéseket, vagyis a játszma minősége kimondottan javul. A mai hivatalos sakkversenyeken már kizárólag olyan időkontrollok vannak, amelyeket intelligens digitális sakkórákkal lehet csak megvalósítani. Ez a másik ok, ami miatt a digitális sakkóra választását javasoljuk.

https://sakkvilag.hu/Sakkorak/DGT_2010

A digitális sakkórák piacán korábban a DGT volt az egyeduralkodó, mert minőségben és megbízhatóságban ez a márka tudta csak hozni a megkívánt színvonalat, és a FIDE (Nemzetközi Sakkszövetség) is egyedül ezt a márkát ajánlotta. Ma már FIDE minősítése van az általunk forgalmazott kisebb termetű LEAP digitális sakkórának is, amely funkcióiban és megbízhatóságában felveszi a versenyt a DGT 2010-el, viszont az ára jóval kedvezőbb.

https://sakkvilag.hu/Sakkorak/KK9908A_Sakkora