Megkezdődött Norvég Sakk 2018 szuperverseny

Megkezdődött Norvég Sakk 2018 szuperverseny

A villámverseny után megkezdődött Norvég Sakk 2018 szuperverseny

Stavangerben a sorsolási számokat meghatározó villámversennyel vasárnap megkezdődik az Altibox Norway Chess 2018 szuperverseny. A világranglista első tizenhárom helyezettjéből tízen a rajtnál, a rajtlistát a háromszoros norvég világbajnok Magnus Carlsen vezeti kihívója, az amerikai Fabiano Caruana előtt. Novemberi londoni világbajnoki döntőjük előtt utoljára mérkőznek meg egymással ők ketten. 

A norvég városban sorozatban hatodszor rendezik meg a tornát. Az Altibox Norway Chess 2018 viadal a sakkozás elitjének csúcstalálkozója, igazi presztízscsatákat várunk. A 2791 Élő-pontátlagú verseny rajtlistáját a regnáló háromszoros világbajnok Magnus Carlsen vezeti. A 2013-ban útjára indult sorozat első versenyének szervezésében az akkor még csak világbajnokjelölt Carlsen is nagy szerepet játszott.  

A stavangeri szuperversenyre a meghívás rangot, elismerést jelent. A szervezők hathatós szponzorok támogatásával fantasztikus munkát végeztek, hiszena világranglista első tizenhárom helyezettjéből tízen játszanak,a meghívás pillanatában a címvédő örmény Levon Aronjan és az ötszörös világbajnok indiai Viswanathan Anand is a top tíz tagja volt. Carlsen bámulatos sikerekben gazdag pályafutása, világbajnoki címe tette az északi sportok hazájában a sakkot oly népszerűvé, a média óriási teret szentel versenyeinek követésére.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:
Magnus Carlsen (norvég) 2843
Fabiano Caruana (amerikai) 2822
Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2808
Ding Liren (kínai) 2791
Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2789
Szergej Karjakin (orosz) 2782
Wesley So (amerikai) 2778
Hikaru Nakamura (amerikai) 2769
Levon Aronjan (örmény) 2764
Viswanathan Anand (India) 2760

A címvédőként játszó Levon Aronjan valamennyi eddigi tornán asztalhoz ült, míg Viswanathan Anand, Caruana, a francia Maxime Vachier-Lagrave és Nakamura negyedszer fogadta el a meghívást. Az azerbajdzsáni Sahrijar Mamedgyarov és a kínai Ding Liren először méreti meg magát a „stavangeri ringben".

Az amerikai nagy hármas, Caruana, Wesley So és Nakamura pedig ismét együtt szerepel.

Foorás: origo.hu

Az állás az első forduló után:

Carlsen 2014 óta nem győzött első fordulóban.

Most igen: http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1920732

És a további játszmák: http://www.chessgames.com/perl/chess.pl?tid=93411