A világ legerősebben sakkozó 65 éves könyvtárosa

A világ legerősebben sakkozó 65 éves könyvtárosa

A most 65 éves (!!) James Tarjan valaha nagymester volt, sőt, Amerika egyik nagy sakkozója. 1979-ben kvalifikált a világbajnok kihívóinak versenyére. 1984-ben pedig harmadik helyezett lett az USA sakkbajnokságán. Aztán hirtelen úgy döntött, hogy kiszáll a profi sakkból.

Mondotta volt: „Még egy hot-dog árus is többet keres mint egy nagymester.”

 

Nos, James nem az egyetlen sakkozó volt, aki egy fix állás és kiszámítható fizetés kedvéért sakk karrierjét a csúcson feladta. Viszont ő az aki 30 évvel később visszatért. Visszatérésének első három éve nem volt igazán eseménydús, mígnem elérkezett az Isle of Main verseny, ahol a csak az ottani versenyeredményéből számított értékpontja elérte a 2671-t. És egyúttal két világrekordot is felállított.

1. Tarjan egyik rekordja, hogy legyőzött egy egykori világbajnokot, valamint annak tanítóját 38 éves eltolással.

Számos olyan nagymester van, aki megvert egy világbajnokot, és annak tanítóját is. Például azok, akik legyőzték Kaszparovot és Botvinikot is, mint például Szpaszkij, Tal vagy Petroszján. De senki sincs, aki ezt a két győzelmet 38 év időkülönbséggel abszorbálta volna. Itt található Kramnyik mestere, Vitalij Tseshkovsky elleni győzelme: http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1141418

És itt a 38 évvel későbbi Kramnyik elleni: http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1886224

2. A második beállított világrekordja, hogy egyazon versenyen legyőzte egy házaspár mindkét tagját, akik mindketten nagymesterek.

Az erős orosz nagymester Pavel Tregubov volt az egyik áldozat: http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1886473

Valamint Tregubov felesége Alexandra Kosteniuk, aki nem mellesleg a jelenlegi női sakkvilágbajnok: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/isle-of-man-2017/9/1/32

És legyen itt még Tarjantól egy fergeteges játszma 1974-ből: http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1141256