A sakk nagymesterei élenek-e tovább, vagy az olimpiai érmes sportolók

A sakk nagymesterei élenek-e tovább, vagy az olimpiai érmes sportolók

Érdekes kutatási eredményt publikált három kutató (An Tran-Duy, David Smerdon és Philip Clarke) a sakknagymesterek várható élettartamáról. A kutatási eredmény így foglalható össze: Itt mifelénk Kelet-Európában a nagymesterek átlagos várható élettartama 14 évvel több, mint az átlagembereké. De még Nyugat-Európában és Észak-Amerikában is 6-7 évvel tovább élnek, mint az ottani átlag.

Az olimpiai érmesek szintén tovább élnek, mint az átlag, és ami igen érdekes, nincs számottevő különbség a nagymesterek és az olimpiai érmesek várható élettartama között.

És ha már itt tartunk, 2010-ig a magyar Lilienthal Andor volt a legidősebb élő nagymester, aki 3 nappal azután hunyt el, hogy betöltötte a 99-et.

A kutatás csak a puszta számadatokat vizsgálta, és nem tért ki az okokra. Hogy vajon az intenzív agytorna ugyanolyan egészségessé tesz-e, mint a rendszeres testmozgás? Vagy pedig a nagymesterek is figyelmet fordítanak a testük karbantartsára? Ha megosztaná véleményét ezzel kapcsolatban, azt szívesen vesszük a FB oldalunkon: https://www.facebook.com/Magyar-Sakkvilág-113678382036214/?ref=settings