A sakk 5 meglepő egészségügyi előnye

A sakk 5 meglepő egészségügyi előnye

A sakk segít, hogy tovább élvezhessük a szellemi frissesség örömeit, s ez csupán egyike azoknak az előnyöknek, amelyet a királyok játékának rendszeres gyakorlása nyújt.

Stroke után javítja a felépülés esélyeit

A sakk serkenti az agyban az idegnyúlványok (dendritek) fejlődését, ezzel pedig növeli az információk áramlásának sebességet, azaz javítja szervezetünk irányítóközpontjának a teljesítményét. Mindezek mellett egy esetleges agyvérzésnél akár a felépülésünket is köszönhetjük annak, ha a jó kondícióban lévő agysejtek át tudják venni a sérült terület feladatait.

Megakadályozza az Alzheimer-kórt

Egy tudományos kutatás során közel ötszáz olyan idős embert vizsgáltak, akik rendszeresen sakkoztak. Megállapították, hogy a játék azzal, hogy serkenti az agyműködést, mérhetően csökkenti az időskori elbutulás (demencia) és az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát.

Segít a skizofrénia kezelésében

Egy francia orvosok által végzett vizsgálat alapján megállapították, hogy kimutathatóan javult azoknak a skizofrén betegeknek az állapota, akik naponta sakkoztak, azokhoz képest, akik nem – vagy nem rendszeresen – gyakorolták e játékot. A sakkozó betegeknél javult a koncentráció, a tervezési és az érvelési képesség.

Véd a depressziótól, szorongástól

A rendszeres sakkjáték fejleszti a játékosok önbecsülését, önbizalmát, ezáltal csökkenti a szorongást, s a depresszió ellen is védelmet nyújt. A játék megtanít arra, hogy nehéz helyzetekből is ki lehet jutni, hogy egyes problémákra számos megoldást lehet találni, s hogy nem szabad a harcot az első sikertelenség után azonnal feladni. Arra ösztönöz, hogy a vesztett partik után, a játékos számba vegye és elemezze az elkövetett hibáit, ezzel pedig fejleszti a mentális erőt.

Fejsérülések után terápiás hatású

Egyes kutatások szerint a játékot arra is lehet használni, hogy fejsérüléssel járó balesetek után segítsék a felépülést, de akár autisták, szellemileg sérültek számára is nyújthat egyfajta terápiát. A sakkfigurák mozgatása során fejleszthetők például a finommozgások, elősegíthető a mély koncentráció, miközben folyamatos szellemi erőfeszítésre késztethető a beteg.

Forrás: http://www.blikk.hu/eletmod/a-sakk-5-meglepo-egeszsegugyi-elonye/5mwh5e9