A Staunton figurakészlet születése

A Staunton figurakészlet születése

1847-48-ban Angliában Howard Staunton de facto világbajnok státusznak örvendett. Az Illustrated London News lapban övé volt a sakkrovat. Ottani írásaiból tudjuk, hogy a sakk-kluboknak komoly problémáik voltak a sakkfigurákkal. A legelterjedtebb a regency sakk-készlet volt,

melynek figurái könnyen összetéveszthetők. A futó és a királynő összekeverése mindennapos probléma volt, és a regency bizonyos fajtáinál a formában hasonló gyalog méretben felnőtt a tisztek szintjére, ami tovább fokozta a zűrzavart a táblán.

További probléma volt a regeny-vel, hogy egyáltalán nem volt szabványosítva. Gyártónként változott minden egyes figura dizájnja.

Ahogy Staunton írta: "Azok a figurák, amik a mi játékunkhoz készültek, a gyártók által lettek megtervezve olyan ocsmányra és olyan alkalmatlanra, amennyire az csak elképzelhető."

Staunton cikkeiben ostorozta a St George figurakészleteket is, melyekben gyártótól függően hol a bástya, hol a futó volt túl kicsi, de egyben megegyeztek: a töpörtyű gyalogok elvesztek a táblán, és ezért játszma közben leselkedni kellett, hogy meglássa őket az ember, vajon merre rejtőznek.

       

A történetben fontos név volt John Jaques, akinek a cége először gyártotta a Staunton készleteket. John Jaques maga is tervezett készleteket, mint például 1828-ban a Simpsons típust:

A Sipmpsons már viszonylag közel áll a Stauntonhoz, de mégsem lett sikeres. Úgy tűnik a kor sakk-királyának, Howard Stauntonnak a támogatása kellett ahhoz, hogy egy új világsztenderd készlet létrejöhessen.

Nathaniel Cook tervezte meg azt a sakkfigura készletet, mely a nevét Stauntonról kapta. Cook nem meglepő módon John Jaques révén kerül a képbe, ő ugyanis a sógora.

Az első 500 Staunton figurakészletet 1849-ben Howard Staunton megszámozta, és szignálta. Megdöbbentő sebességgel vált angol szabvánnyá, majd világszabvánnyá. Nem is csoda, mert a szépségükön kívül még számos előnnyel rendelkeznek: jól felismerhetőek, könnyen és gyorsan megkülönböztethetőek, mert letisztult stíluselemek jellemeznek minden figuratípust, jól foghatóak, egymáshoz képest arányosan méretezettek, így látszanak a táblán, kiegyensúlyozottak, nem borulékonyak, és megtartották a kor sakkfiguráinak főbb stíluselemeit, így a sakkozók gond nélkül át tudtak állni ennek a készletnek a használatára. Minden figura aljába ólom nehezék került, valamint a talpára nemez borítás.

A mai napig is szemet gyönyörködtető a figurák dizájnja. A Sakkvilág boltjában gazdára találó készletek 70%-a Staunton.


A Facebook oldalunkon napi rendszerességgel közlünk olyan sakkhíreket, amelyeket nem osztunk meg Németh Zoli neve alatt, így nem jut el mindenkihez. Érdemes lehet megnézni.  :) https://www.facebook.com/Magyar-Sakkvil%C3%A1g-113678382036214/