A Kihívók Versenye

A Kihívók Versenye

A Kihívók Versenye -- ahol eldől, ki lesz Magnus Carlsen világbajnok kihívója.

A 2018-as Kihívók Versenye Március 9-28 között kerül majd megrendezésre Berlin Kühlhaus nevű épületében (Luckenwalder Strasse 3.).

Az épület eredetileg az ételek hűvösen tartott tárolására épült. Alig-alig élte túl a második világháborút és az azt követő évtizedeket, amikor is elhanyagolták. Csak miután műemlékké nyilvánították a 90-es években került sor a rendbehozatalára. Manapság az épületben sokfajta rendezvény kerül megrendezésre: kiállítások, vásárok, koncertek, sőt, még boksz meccs is. A hét szintből a sakkra ötöt fognak felhasználni.

8 jelölt vehet részt a Kihívók Versenyén. Kétkörös robin rendszerű 14 fordulós megmérettetés lesz. Az összdíjazás nem csekély 420 000 Euró.

A helyi közönség számára német nyelvű kommentálás lesz, amit az is indokol, hogy a németek 23%-a viszonylagos rendszerességgel sakkozik.

A napi belépő 20-40 Euro skálán fog mozogni, míg a verseny teljes időtartamára szóló korlátlan belépő 170 EUR lesz.

Mit tudunk a résztvevőkről?

Karjakin: Ő mint a legutóbbi kihívó, hivatalból ott van a nyolc versenyző között.

Levon Aronian és Ding Liren a világkupán kvalifikált.

A Grand Prix-ről történő bejutásért még négy sakkozó van versenyben: Shakhriyar Mamedyarov, Alexander Grischuk, Teimour Radjabov és Maxime Vachier-Lagrave. Kettő közülük ott lesz Berlinben.

Az értékpontszámok alapján történő bejutásért még Fabiano Caruana, Vladimir Kramnik és Wesley So küzd. Ennek számítása úgy zajlik, hogy a FIDE veszi a 2017 január – decemberi értékpontok átlagát, és a két legmagasabb átlagpontszámú játékos jut be a versenyre. Persze vannak akik kritizálják a FIDE ezen szabályát, mert tisztán matematikailag nézve ez a számítás sokkal nagyobb súllyal veszi figyelembe az év eleji ÉLŐ pontszámot, mint az év végit.

És van még egy bejutási mód. Egy fő bejuthat a versenyre a két szép szeméért. smiley cool Az egyetlen megkötés, hogy 2725 fölött legyen az értékpontja. Őt a verseny rendezője nevezheti meg. Valójában a legnagyobb befolyással bíró szponzor „súgja meg” a verseny rendezőjének, hogy kit válasszon. Hát hiába, aki a zenészt fizeti, az dönt a muzsikáról.  A nagyhatalmú szponzorok: Soros György – óh nem, ezúttal egyáltalán nem cheeky  ,  hanem: EG Capital Advisors (beruházás), Kaspersky Lab (internet biztonság), S.T. Dupont (luxuscikkek) és az Isklar (ásványvíz).