2016 legnagyobb versenyei

2016 legnagyobb versenyei

Az év egyértelműen legnagyobb eseménye az Olimpia volt Azerbajdzsánban. A férfiaknál 150 résztvevő ország közül az USA csapata (Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana and Wesley So) úgy nyert, hogy a 11 fordulóban egyetlen vereség sem csúszott be. A nőknél kína egyértelmű fölénnyel győzött. A résztvevő 140 női csapatból az utolsó 6 helyezett részvétele hagyott némi kívánnivalót maga után. Dzsibuti, Libéria és Sierra Leone a 11 fordulóból mindössze egyen tette tiszteletét, azt viszont hősies küzdelemben el is vesztették. Velük ellentétben a Seychelle-szigetek, Ruanda és a Közép Afrikai Köztársaság csapata egyetlen fordulóban sem mérettetett meg. Tanulság: Hölgyeim, a Seychelle-szigeteken sakkozónő hiány van.

A hölgyek világbajnoki döntőjét Ukrajnában Hou Yifan könnyed 6-3-al nyerte Mariya Muzychuk ellen.

A férfiak VB döntőjét az USA-ban Magnus Carlsen komoly izgalmak után megnyerte Szergej Karjakin ellen.

A qatari rapid VB győztese Vaszilij Ivancsuk lett, Alexander Grischuk (ezüst) és Magnus Carlsen (bronz) előtt. A hölgyeknél Lagno Kateryna nyerte meg a női rapid világbajnok dicső címét Anna Muzychuk megelőzésével.

A szintén Qatarban lezajlott villám VB-t Karjakin nyerte. A tierbreak-ben Carlsent nyomta le, és így lett rapid világbajnok. Nem csoda, hogy az ünnepségről Carlsen, amint tehette, elviharzott. A női villám világbajnoki korona Muzychuk Anna fejére került, az itt második helyezett Lagno Kateryna előtt.

A 2016-os Grand Chess Tour-t és annak patinás záróversenyét a London Chess Classic-ot is Wesley So nyerte.

A nagy Billbao Chess versenyen Carlsen életében először klasszikus játszmát veszített Nakamura ellen, de ez nem akadályozta meg abban, hogy megnyerje a versenyt.

A programoknál 2016 végén a TCEC verseny eredménye alapján a Stockfisch a legerősebb. Őt követi közvetlenül a nyakába lihegve a Houdini és a Komodo. A három program stílusa érezhetően eltérő, ami az elemzőknek mindhárom használatát megfontolandóvá teszi.

Horváth Gyula