Baranyai Márta - Vezéráldozat
db

Baranyai Márta - Vezéráldozat

A termék ára: 250 000 Ft

Nagy örömmel mutatjuk be Baranyai Márta festőművész olajfestményét. A művésznő ezt írta magáról és a műalkotásról:

„...Baranyai Márta képző-és iparművész vagyok.
- Alkotó életem során folyamatosan kerestem. Valami mást, valami újat anyagokban, technikákban, témaválasztásban. Rátaláltam egy "ismeretlen-ismerős" anyagra, a parafára, mely rendkívüli fizikai és esztétikai tulajdonságokkal rendelkezik, és az elmúlt másfél évtizedben ennek hatása alatt tevékenykedtem. 
- A különleges technikai újítás mellett azonban figyelmem a kifejezni való "üzenetet" is kereste. Így találtam rá a sakkra, mint esztétikai és szellemi tartalmak hordozójára.
- Én magam (sajnos) nem vagyok különösebben jó játékos. Azonban a korábbitól eltérő, teljesen új látásmóddal közelítve a sakkhoz feltárult előttem ennek a messzi múltban eredeztethető, csodálatos "élet-játéknak" az esztétikája, ősi szimbolikája, misztikus varázsa.
- Az itt látható festményem (mely nem parafa alapra, hanem a hagyományos vászon felületre készült) Rapport Richárd és a világbajnok Magnus Carlsen kettős portréja, mely a magyar nagymester győztes játékának végállását is ábrázolja. Magnus csak a háttérből szemléli - a számára nem éppen örömmel eredményt.
- Igyekeztem színvilágában élénk, és fiatal férfiakhoz illő színeket használni, de némi szürreális hangulattal fűszerezve. A jobb oldali sakk király Richárdot, és teljesítményét méltatja, de akár egyféle "sakk-őrangyal" szerepét is betöltheti
- Ez a festmény a magyar sakk sport egyik kiemelkedő pillanatának megörökítője az utókor számára.

A festmény adatai:
- Mérete: 70 x 50 cm;
- Anyaga-technikája: feszített vászon alapra, olajfestékkel festve;”